Calon Republikan maut akibat Covid-19 menang kerusi perundangan negeri


shadow

Calon Republikan di Dakota Utara yang meninggal dunia akibat Covid-19 telah memenangi kerusi tersebut dalam badan perundangan negeri.

David Andahl, 55, meninggal pada 5 Oktober setelah imasukkan ke hospital dengan koronavirus dan sakit selama empat hari, kata ibunya kepada The Bismarck Tribune pada masa itu.

Tetapi, pada petang Selasa, Andahl adalah salah satu daripada dua calon Republikan yang terpilih di Dewan Perwakilan Dakota Utara.

Daerah Bismarck memilih dua wakil untuk badan perundangan.

Menurut keputusan tidak rasmi yang disiarkan oleh pejabat setiausaha negara, Andahl mendapat 5,901 undi atau 35 peratus undi.

Calon Republikan, Dave Nehring menuntut kerusi lain di negeri ini mendapat 6,763 undi, mewakili 41 peratus undi.

Dalam pertandingan utama Jun lalu, Andahl dan Nehring memenangi sokongan dan pencalonan Republikan untuk mengalahkan wakil penyandang, Jeff Delzer, Ketua Jawatankuasa Peruntukan Dewan.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan seminggu selepas kematian Andahl, Peguam Negara Dakota Utara, Wayne Stenehjem memutuskan namanya masih muncul dalam undian dan semua undi yang diberikan kepadanya akan dihitung.

“Dalam proses ini, mendiang menerima undi majoriti, maka calon ini dipilih.

“Walau bagaimanapun, jika calon telah meninggal dunia, jadi dia hilang kelayakan dan tempatnya akan diisi,” kata Stenehjem.

Oleh kerana Andahl memenangi kerusi dalam badan perundangan, parti Republik negari akan diizinkan untuk melantik penggantinya.- MalaysiaGazette

Tinggalkan komen anda