Hutang Britain tertinggi sejak tahun 1962


shadow

Jumlah pinjaman Kerajaan Britain enam kali lebih tinggi berbanding tahun lalu, melepasi unjuran yang dibuat bulan lepas dan kali pertama dalam tahun kewangan disebabkan belanja besar bagi kos Covid-19.

Pinjaman bersih sektor awam berjumlah 36.101 bilion pound (AS$ 46.90 bilion) bulan lalu, melebihi ramalan 33.550 bilion pound dalam tinjauan Reuters, walaupun angka bulan Ogos disemak lebih daripada 5 bilion pound kepada 30.113 bilion pound.

Secara berasingan, Pejabat Statistik Nasional mengatakan inflasi harga pengguna tahunan pada bulan September meningkat menjadi 0,5% pada bulan September berbanding 0.2% pada bulan Ogos, ketika itu melaksanakan promosi makan di restoran.

Ahli ekonomi meramalkan kenaikan inflasi menjadi 0.5%.

Pinjaman awam Britain dijangka mencapai 372 bilion pound pada tahun kewangan ini, menurut ramalan Pejabat Belanjawan pada bulan Ogos, yang setara dengan 18.9% daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK)- paling banyak sejak Perang Dunia Kedua.

Didorong oleh lonjakan perbelanjaan berkaitan pandemik koronavirus dan kejatuhan pendapatan cukai setelah ekonomi terjejas teruk sejak tahun 1920-an, jumlah pinjaman pada separuh pertama tahun kewangan berjumlah 208.5 bilion pound.

Angka hutang awam meningkat melepasi 2 trilion pound kepada 2.060 trilion pound atau 103.5% daripada KDNK, yang tertinggi sejak tahun 1960.

Agensi penarafan Moody’s menurunkan penarafan kredit berdaulat Britain pada hari Jumaat ke tahap yang sama dengan penilaian Belgium dan Republik Czech, sambil memberi amaran bahawa Britain “tidak mempunyai kedudukan fiskal”.

Ahli ekonomi menjangkakan Bank of England akan melancarkan pembelian bon 100 bilion pound lagi pada bulan depan, menambah 300 juta pound yang diumumkan sejak Mac lalu.

Awal bulan ini, Menteri Kewangan, Rishi Sunak memberitahu, hutang yang meningkat dengan pesat, menjadikan keadaan lebih teruk jika berlaku kenaikankadar faedah pada masa depan.

Namun, katanya, pengurangan fiskal, menjadi keutamaannya untuk menyokong ekonomi. – MalaysiaGazette

Tinggalkan komen anda