Singapura akan naikkan umur persaraan ke 65 tahun – Perdana Menteri


shadow

SINGAPURA: Singapura secara beransur-ansur akan meningkatkan umur persaraannya sebanyak tiga tahun ke 65, kata Perdana Menteri pada hari Ahad.

Umur persaraan akan meningkat kepada 63 pada tahun 2022 daripada umur persaraan sekarang 62 dan ke 65 pada 2030, kata Perdana Menteri, Lee Hsien Loong.

Singapura, yang mempunyai jangkaan hayat sejak lahir yang paling lama dunia, semakin banyak bergantung kepada penduduknya yang lebih tua apabila kadar kelahiran jatuh dan buruh asing dihadkan.

“Kebanyakan orang tua sebenarnya tidak mahu berhenti bekerja,” kata Perdana Menteri. “Kita sihat untuk lebih lama dan hidup lebih lama, tetapi kita tidak mahu menghabiskan lebih banyak masa bersara.”

“Juga ramai di antara kita yang ingin membina simpanan yang lebih banyak apabila kita bersara.”

Singapura juga akan menaikkan umur apa yang dipanggilnya penggajian semula 67 ke 70 menjelang tahun 2030.

Di bawah undang-undang pengambilan semula, syarikat-syarikat di Singapura dikehendaki menawarkan pekerja yang layak pilihan untuk terus bekerja sehingga mereka berusia 67 tahun.

Hsien Loong berkata, perkhidmatan awam akan menaikkan umur persaraan dan umur penggajian semula semula setahun lebih awal pada tahun 2021.

Perdana Menteri membuat pengumuman itu dalam ucapan perhimpunan Hari Kebangsaan tahunannya, di mana beliau menggariskan dasar dan keutamaan bagi kerajaan.

Singapura sedang menghadapi prospek pertumbuhan yang perlahan tahun ini. Ia menurunkan ramalan pertumbuhan ekonomi tahun penuh minggu lalu di tengah-tengah kebimbangan kemelesetan di negara itu yang terjejas teruk oleh perang perdagangan China-Amerika Syarikat (AS).

Hsien Loong berkata, sekiranya hubungan AS-China terus merosot, ia adalah berita buruk untuk Singapura.

Beliau berkata, walaupun keadaan semasa tidak memerlukan langkah-langkah rangsangan segera, kerajaan akan bertindak balas dengan campur tangan yang sewajarnya jika keadaan menjadi lebih teruk. – Reuters

Tinggalkan komen anda