Parti baharu perlu menjadi suara kolektif, kata Syed Saddiq


shadow

SYED Saddiq Abdul Rahman mahu memastikan platform politik baharunya yang berasaskan belia – digelar sebagai “Malaysia Muda” – akan mewakili suara kolektif.

Dalam temubual dengan The Malaysian Insight, Syed Saddiq berkata penting untuk ahli parti mempunyai rasa pemilikan.

“Ia bukan hanya mengenai ekspresi saya, tetapi juga mengenai penjelajahan platform kolektif,” katanya.

Ahli Parlimen Muar berusia 27 tahun itu berkata, semua perkara mengenai perbincangan dasar atau keputusan perlu diputuskan bersama.

“Apabila kita aturkan program bersama, akan ada rasa kebersamaan dalam cara kita maju ke hadapan,” katanya.

“Jika ia parti Saddiq, ia akan gagal. Ia mestilah parti kita,” katanya.

Dengan ramai ahli partinya terdiri daripada aktivis, profesional, akademik, pengasas bahkan pendakwah agama, sudah pasti ada perselisihan.

Bagaimanapun, Syed Saddiq berkata beliau yakin dapat mencari jalan bersama untuk menyelesaikan isu-isu yang benar-benar penting.

“Tentu saja, ketika saya mula mengajak orang untuk bergabung, beberapa di sebelah kiri dan beberapa di sebelah kanan tidak senang, tetapi inilah yang membuat kita unik kerana ini benar-benar jalan yang kita lalui.

“Kami berusaha untuk menjadi seinklusif mungkin agar setiap orang memiliki pendapat tentang bagaimana platform itu harus maju,” kata bekas menteri belia dan sukan itu.

Beliau berkata dengan bersikap inklusif dan mendorong kebersamaan ketika membuat keputusan, nilai-nilai ini dapat membantu platform berjaya.

“Anggota masyarakat sivil ini yang bergabung bukan sebahagian daripada platform yang sedia ada, sekarang mereka berada dalam posisi untuk membuat platform bersama dengan orang lain sehingga pada akhirnya kita dapat memperjuangkan tujuan yang sama,” kata bekas ketua Pemuda Bersatu itu.

“Kami membina bersama. Ini adalah platform kami, bukan platform saya,” katanya.

Menurutnya, struktur parti itu masih dibincangkan. Tambahnya, ada beberapa jawatankuasa yang telah ditubuhkan tetapi tidak menamakannya.

“Setiap orang akan melakukan sumbang saran dan pemimpin jawatankuasa masing-masing akan melihat kaedah terbaik untuk mewujudkan struktur parti yang kukuh,” katanya.

Syed Saddiq berkata dengan platform politik yang mewakili anak muda, ia akan mengubah cara politik di negara ini.

Parti itu akan dimumkan tidak lama lagi, katanya.

Syed Saddiq merupakan antara penyokong setia Dr Mahathir Mohamad yang hilang keahlian dalam Bersatu kerana menyokong pembangkang.

Beliau membuata keputusan untuk berdiri sendiri berbanding menyertai parti baharu Dr Mahathir, Pejuang.

Bercakap kepada pemberita pada Khamis, Dr Mahathir menolak penubuhan parti baharu oleh Syed Saddiq dan berkata ia sukar untuk memenangi undi daripada generasi yang lebih tua.

“Saya tidak tahu mengapa dia mahu tubuhkan parti. Saya tidak rasa ia akan berjaya, Undi belia sahaja tidak cukup untuk menang,” kata bekas perdana menteri.

Tinggalkan komen anda