Gagal di parlimen, Mahathir siar usul pecat Muhyiddin di blog


shadow

SAYA telah bercadang untuk membawa usul tidak percaya terhadap Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri dalam Dewan Rakyat.

Tetapi kerajaan menentukan usul ini tidak akan dikemukakan dan dibahas dengan dua kali meletak usul ini di akhir sidang dewan. Usul kerajaan didahulukan sehingga tidak ada masa untuk usul saya dibahas. Dengan cara ini sampai bila-bila pun usul saya tidak akan dibincang dalam dewan.

Oleh kerana saya tidak mungkin kemukakan usul saya dalam Parlimen maka saya terpaksa siar usul ini dalam blog saya untuk tatapan orang ramai.

Berikut usul saya itu:

Tuan Yang di-Pertua,

Saya bangun untuk mengemuka usul tidak percaya terhadap Muhyiddin Yassin – ahli bagi kawasan Pagoh, perdana menteri Malaysia kerana sebab-sebab yang saya akan jelaskan sekarang.

Muhyiddin bersama dengan saya dan beberapa orang lain telah tubuh sebuah parti politik dengan tujuan khusus untuk menjatuh Kerajaan pimpinan Najib Razak. Parti yang kami tubuh ialah Parti Pribumi Bersatu Malaysia – Bersatu.

Pendirian Muhyiddin amat tegas dalam perjuangan untuk menjatuh Najib. Oleh kerana rakyat juga ingin melihat Najib dan Barisan Nasional (BN) dijatuhkan, pandangan Muhyiddin diterima baik dan sokongan diberi kepada Bersatu dan Pakatan Harapan (PH), sehingga menang PRU 14.

Najib berpakat dengan PAS dan telah serang Pakatan Harapan kerana kononnya kerajaan Pakatan Harapan ini dikuasai oleh DAP yang akan hancurkan orang Melayu. Untuk elak dari kehancuran ini, sebuah kerajaan Melayu Islam perlu ambil alih kerajaan.

Dakwaan bahawa DAP boleh hancur orang Melayu tidak masuk akal. Orang Melayu tidak mudah dihancur. Percubaan British merampas negeri-negeri Melayu melalui Malayan Union digagalkan oleh orang Melayu.

Demikian juga penyangak mata wang yang cuba jatuhkan nilai mata wang Malaysia supaya kita terpaksa serah pengurusan ekonomi kita kepada Bank Dunia dan International Monetary Fund (IMF) juga digagalkan oleh pemerintahan pimpinan Melayu.

Parti Komunis Malaya yang cuba merampas kuasa secara bersenjata kerajaan pimpinan Melayu, juga dikalahkan.

Jika DAP cuba hancurkan orang Melayu, ahli parlimen Pagoh sebagai menteri dalam negeri pada masa itu boleh batalkan pendaftaran parti itu dan haramkan aktiviti mereka.

Tetapi Muhyiddin kononnya percaya DAP boleh hancur orang Melayu. Caranya untuk elak kehancuran ialah dengan menjatuh Kerajaan Pakatan Harapan dan membentuk kerajaan campuran dengan Umno dan PAS.

Saya tidak dapat terima cadangan ini kerana Najib dan Umno yang telah merosakkan negara akan kembali jadi sebahagian daripada Kerajaan. Ini mengkhianati rakyat yang mengundi kita.

Saya telah minta Bersatu tangguhkan perancangan ini tetapi Muhyiddin sudah rapatkan hubungan Bersatu dengan Umno dan PAS di Sheraton Hotel untuk meraya gabungan antara mereka.

Sesungguhnya cara Muhyiddin menjadi perdana menteri amatlah memalukan. Ia tidak pernah berlaku sehingga kini di Malaysia. Beliau sendiri mengaku bahawa kerajaan Perikatan Nasional ini bukanlah kerajaan pilihan rakyat.

Saya sedia terima ahli Umno yang sudah keluar dari Umno untuk menjadi ahli Bersatu dengan syarat. Tetapi kata Ahmad Zahid Hamidi, Umno hanya akan sertai gabungan en-bloc sebagai parti dan bukan sebagai ahli.

Saya bertanya kepada Muhyiddin sama ada dia sanggup bekerjasama dengan parti Umno yang kita musuhi dahulu kerana mencuri dan menipu dan mengamal rasuah? Kata Muhyiddin dia sanggup.

Saya nyatakan saya tidak sanggup. Jika Muhyiddin sanggup, itu pilihannya. Dengan itu pecah berkecailah Bersatu.

Saya sedih kerana rakan seperjuangan sanggup pilih musuh, iaitu Najib, dan menolak saya, rakan dalam parti yang kita tubuh bersama.

Cara Muhyiddin kejar jawatan perdana menteri ialah dengan menipu rakyat dengan janji memperjuang cita-cita mereka.

Apabila Muhyiddin jadi perdana menteri maka kuasa disalah guna untuk mendapat sokongan dengan menawar jawatan-jawatan yang bergaji tinggi kepada sesiapa yang ikrar menyokongnya. Jika jawatan sudah tidak ada lagi, maka dicipta jawatan baru bertaraf menteri kepada penyokong.

Mereka yang tidak sanggup sokong, dilucut keahlian dan jawatan sehingga di peringkat ketua cawangan pun.

Perbuatan ini melanggar undang-undang tubuh parti kerana selain dari tidak sokong Muhyiddin mereka tidak langgar apa-apa peraturan parti.

Ugutan dibuat kepada sesiapa yang membantah.

Kerajaan Pakatan Harapan telah berusaha membersihkan pengurusan syarikat-syarikat kerajaan dari diisi dengan ahli politik yang tidak berpengalaman. Pengganti yang dipilih terdiri dari tokoh profesional yang berpengalaman yang bukan ahli politik dan bukan dari Pakatan Harapan.

Muhyiddin telah buang orang profesional ini dan lantik orang politik yang menyokongnya. Maka situasi yang terdapat di zaman Najib pun kembali semula.

Jika sogokan tidak diterima maka tekanan boleh dilakukan dengan dipanggil untuk disoal siasat oleh jabatan kerajaan.

Sesungguhnya orang dari parti bukan kerajaan ditekan dengan pelbagai cara supaya jika diadakan PRU mereka ini akan takut dan terhalang dari bertanding.

Cara demokrasi bukanlah cara disukai oleh kerajaan pimpinan Muhyiddin. Ternampak jelas yang dia menentukan supaya tiada siapa akan lawannya dalam PRU.

Tetapi Muhyiddin sekarang cuba menghalang bekas ahli Bersatu dari dicalon dengan melucut jawatan dan keahlian mereka dalam parti. Untuk bertanding ahli Bersatu perlu dapat watikah dari parti. Sudah tentu watikah tidak akan diberi. Ahli Bersatu yang menubuh Bersatu sekarang tidak berhak bertanding sebagai ahli Bersatu.

Sesungguhnya pelantikan Muhyiddin sebagai perdana mMenteri tanpa PRU mencabul sistem dan aturan peraturan dalam perlembagaan negara. Cara ini akan menghilangkan kepercayaan rakyat bahawa melalui PRU rakyat dapat bentuk kerajaan pilihan mereka.

Yang jelas ialah suara rakyat tidak mempunyai nilai di Malaysia lagi. Kerana melalui pintu belakang parti yang ditolak oleh rakyat boleh jadi kerajaan. Rakyat tertipu dengan cara ini.

Apa gunanya PRU jika yang ditolak oleh rakyat boleh mendiri kerajaan, dan yang dipilih oleh mereka dijatuhkan dengan penipuan.

Inilah sebab utama yang saya kemukakan usul tidak percaya kepada Muhyiddin dari Pagoh sebagai perdana menteri. Rebutan jawatan oleh beliau merampas hak rakyat.

Seperti yang Muhyiddin sendiri mengaku kerajaannya bukanlah kerajaan pilihan rakyat. Ia adalah hasil dari penipuan terhadap rakyat yang bersusah payah datang dari jauh dan dekat untuk mengundi.

Kita tidak perlu undang-undang untuk menghalang penipuan seperti ini.

Kita harap orang politik di Malaysia mempunyai moral yang tinggi dan menolak rasuah dan penipuan.

Jika tidak, maka akan hancurlah negara kerana akan diperintah oleh penyangak dan penyamun.

Tuan Yang di-Pertua,

Saya mohon mencadang kerajaan Perikatan Nasional ini menyerah balik kuasa kepada yang hak.


DR MAHATHIR MOHAMAD ialah bekas perdana menteri dan bekas pengerusi Bersatu. Dia kini menerajui parti Pejuang.

Tinggalkan komen anda