PRK Chini: Dr M sokong bekas ahli Bersatu


shadow

Bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad hari ini mengumumkan sokongan peribadinya kepada calon bebas Tengku Zainul Hisham Hussin dalam pilihan raya kecil (PRK) Chini 4 Julai ini.

Dalam sebuah video khas buat pengundi Chini, Mahathir berkata, Tengku Zainul, yang keahlian Bersatu dibatalkan susulan tindakannya bertanding sebagai calon bebas, adalah pilihan terbaik dalam pertandingan tiga penjuru itu.

“Parti Bersatu tidak meletakkan calon tetapi, saya sokong calon ini untuk bertanding dan saya harap penduduk Chini akan memberi kemenangan kepadanya”, kata Mahathir yang bersama empat lain, yang telah mengemukakan saman terhadap pemecatan mereka dari parti tersebut.

Dalam videonya itu, Mahathir juga meminta para pengundi Chini agar tidak terpengaruh dengan sebarang bentuk pemberian kerana ini akan menimbulkan masalah.

Bersatu kini berpecah di antara anggota yang setia kepada Mahathir dan mereka yang menyokong presiden parti Muhyiddin Yassin.

Sementara itu, dalam satu kenyataan berasingan hari ini, Setiausaha Agung Bersatu, Hamzah Zainuddin mengulangi kenyataannya bahawa keputusan Tengku Zainul untuk bertanding tanpa kebenaran parti telah menyebabkan status keahliannya digugurkan secara automatik.

“Tindakan Tengku Zainul bertentangan dengan keputusan Bersatu untuk tidak bertanding dalam PRK N23 Chini dan memberi sokongan penuh kepada calon Barisan Nasional (BN), Mohd Shahrim Md Zain.

“Sehubungan dengan itu, sebarang kenyataan, tindakan dan perbuatan Tengku Zainul adalah tidak mewakili Bersatu,” katanya.

Selain BN, Tengku Zainul, yang sebelum ini adalah timbalan ketua bahagian Pekan Bersatu, akan berdepan pertandingan tiga penjuru melawan calon Bebas Mohd Shukri Mohd Ramli.

Pilihan raya kecil Chini diadakan berikutan kematian penyandangnya Abu Bakar Harun dari Umno pada 6 Mei selepas serangan jantung.

Pada pilihan raya umum lalu, Abu Bakar mengalahkan Mohd Fadhil Noor Abdul Karim PAS dan Mohamad Razali Ithnain dari PKR dengan majoriti 4,622 undi.

Tinggalkan komen anda