Buktikan Riza Aziz Tidak Terima Tawaran Dari Najib


shadow

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menggesa Datuk Seri Mohd Najib Razak supaya membuktikan bahawa tidak wujud proses tawar-menawar diantara beliau dengan anak tiri Najib Riza Aziz.

Tun Mahathir dalam masa yang sama turut menyatakan bahawa wujudnya transaksi kewangan melibatkan anak tiri Najib Riza Aziz dimana ia dilihat berhubung tuduhan pengubahan wang haram.

“Perjanjian itu setara dengan mengembalikan seekor ayam setelah mencuri sepuluh ekor.

Najib sebelum ini menuduh Tun Mahathir kononnya anak-anak beliau mendapat manfaat daripada nepotisme.

“Anda mengatakan anak-anak saya diberi kontrak kerajaan (semasa saya perdana menteri ke-7).

“Tolong berikan bukti dokumentari mengenai kontrak yang diberikan kepada anak-anak saya, sama seperti bukti dokumentari yang membuktikan bahawa anda, sebagai MO1 (Malaysian Official 1), telah mengambil wang dari 1MDB (1Malaysia Development Bhd),” kata Dr Mahathir dalam catatan blognya hari ini.

Tun Mahathir menambah, sepanjang beliau memegang jawatan sebagai Perdana Menteri, kesemua anak-anaknya tidak dibenarkan berniaga di Malaysia, apalagi mendapat kontrak kerajaan.

“Mereka bahkan tidak diberi biasiswa pemerintah kecuali Mirzan, yang mendapatkannya sebelum saya menjadi anggota Parlimen pada tahun 1964. Dan Mirzan harus membayar balik 25%,” kata pemain berusia 94 tahun itu.

“Hanya setelah saya mengundurkan diri, mereka berniaga di Malaysia – walaupun tidak dengan kerajaan. Tentunya tiada kontrak kerajaan.

“Ini berbeza dengan Najib, dia terang-terangan menyalahgunakan jawatannya sebagai Perdana Menteri ketika itu,” katanya lagi.

Dr Mahathir menyebut perjanjian itu setara dengan mengembalikan seekor ayam setelah mencuri sepuluh ekor.

Riza baru-baru ini diberi pelepasan tidak berjumlah pembebasan setelah didakwa dengan lima tuduhan pengubahan wang haram yang melibatkan AS $ 248 juta (RM1.07 bilion) melalui sebuah rumah produksi Hollywood, Red Granite.

Putrajaya mengatakan ia adalah sebahagian daripada perjanjian yang akan menyaksikan Riza mengembalikan aset bernilai AS $ 107 juta ke Malaysia.

Najib telah menjawab Dr Mahathir dengan mengatakan bahawa ia bukan merupakan kes menerima 11 ekor ayam dan mengembalikan 13 ekor ayam.

Najib mendakwa bahawa Riza akhirnya perlu mengembalikan US $ 40 juta lebih banyak daripada US $ 248 juta yang diterima untuk projek filemnya.

“Najib kelihatan kesal dengan cadangan saya yang terselubung bahawa pembebasan yang dijamin oleh pembuat filem Riza Aziz adalah salah,” kata Dr Mahathir hari ini.

“Saya masih berpendapat bahawa itu adalah perjanjian manis di mana anda mencuri AS $ 248 juta dari wang 1MDB dan anda memberikan kembali AS $ 107.3 juta dan menyimpan lebih dari AS $ 140 juta untuk dinikmati.

“Faktanya adalah bahawa anda mencuri dari 1MDB sebanyak AS $ 248 juta dan keseluruhannya harus dikembalikan. Apa yang anda bayar kepada orang lain tidak relevan.

“Ia seperti mencuri 10 ekor ayam. Anda harus mengembalikan semua 10. Sekiranya anda mengadakan pesta sembilan ayam atau anda menjualnya kepada seseorang, itu tidak menjadi masalah. 10 ekor ayam itu mesti dikembalikan kepada pemiliknya. Pemberian satu akan bermakna pemilik ayam telah kehilangan sembilan ekor ayam yang dicuri oleh pencuri itu.

Tinggalkan komen anda