Ada 1,001 kisah sejarah kenapa petik kisah Si Kitul, soal Azmin


shadow

Timbalan Presiden PKR Azmin Ali sekali lagi membangkitkan tindakan presiden parti Anwar Ibrahim membangkitkan kisah Si Kitul dan Raja Mandeliar dalam ucapan dasarnya di Kongres Nasional PKR ke-20 semalam.

“Kalau nak baca sejarah kita ada 1,001 sejarah lain, mengapa nak baca sejarah yang boleh memecahkan perpaduan dalam parti?

“Kalau saya boleh tunjuk contoh teladan yang baik, kalau kartel boleh tunjuk contoh teladan yang baik…,” katanya disambut sorakan hadirin di Majlis Makan Malam Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 di Hotel Rennaisance Kuala Lumpur, malam ini.

“Saya bukan marah, saya geram,” katanya lagi.Iklan

Program itu yang menghimpunkan pemimpin dan anggota parti yang menyokongnya, diadakan beberapa jam selepas sebahagian mereka tidak menghadiri hari terakhir kongres yang ditutup oleh Anwar.

Ketika kongres semalam, ratusan ahli PKR bertindak meninggalkan dewan ketika sesi perbahasan perwakilan.

Ia susulan beberapa pembahas yang menyuarakan kritikan yang dilihat ditujukan kepada Azmin.

Dalam sidang media tergempar yang diadakannya dan sekumpulan pemimpin lain, Azmin dan sejumlah pemimpin parti yang menyokongnya menyalahkan ucapan dasar Anwar – yang memetik kisah Si Kitul dan Raja Mandeliar – sebagai pembuka jalan kepada serangan oleh pembahas.

Mengulas isu-isu yang dibawa pembahas pula, Azmin berkata ia tidak menyentuh isu-isu yang melibatkan kepentingan rakyat.

“Saya sendiri saksikan semalam, langsung tak sentuh soal perumahan, pekerjaan ekonomi dan pendidikan. Sedangkan saya tunjukkan contoh bila diberi amanah rasmikan kongres pemuda dan wanita, ia berjalan dengan baik.

“Saya tak sentuh mana-mana peribadi sama ada secara langsung atau tidak langsung. Saya tak sebut Si Kitul ke, Si Ketul ke, Si bendul ke,” katanya.

Anwar bagaimanapun menjelaskan ucapannya berkenaan kisah sejarah itu tidak merujuk mana-mana pihak tetapi sebagai pengajaran tentang bahaya fitnah dan khianat kepada sesebuah negara.

Si kitol dan Raja Mendeliar adalah kisah sejarah mengenai dua individu yang mengkhianati kesultanan Melayu Melaka sehingga negeri itu jatuh ke tangan Portugis.

Tinggalkan komen anda