Isteri Da’i menyamar jadi doktor, nama tak wujud dalam rekod perubatan?


shadow

Selepas kontroversi perkahwinannya menjadi topik hangat, isteri kepada seorang pendakwah bebas ini kembali dibincangkan di laman Facebook (FB).

Terbaru, seorang pengguna FB mendedahkan lebih lanjut tentang profesion wanita tersebut yang didakwa menyalahgunakan gelaran doktor (Dr).

Salah satu paparan skrin yang dikongsi kelihatan bio Instagram wanita berkenaan yang menggunakan nama drholis@wc mendakwa dirinya adalah pakar neurologi.

Nama tiada dalam rekod Malaysian Medical Council (MMC)

FB Penolong Pegawai Perubatan juga mengeluarkan kenyataan berhubung perkara tersebut yang tidak mengetahui tujuan wanita itu melakukan demikian.

“Menerusi kiriman gambar yg di terima, beliau mengatakan bahawa beliau adalah Neurologist yang mana di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).
“Neurologist merujuk kepada Pakar Perubatan di bawah bidang Neurofisiologi yang mana merupakan bidang yang mengkaji bahagian otak tulang belakang dan kajian saraf di dalam tubuh badan seorang manusia,” kata posting tersebut.

Menerusi pencarian di dalam laman web MMC, nama wanita terbabit tiada dalam pangkalan data yang dipercayai telah menyamar atau menyalahgunakan gelaran profesion di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

“Semua doktor perubatan bertauliah dan berdaftar dengan KKM akan terlihat perihal biodata mereka, tetapi nama pengguna tersebut tiada di dalam database yang mana merupakan satu kesalahan di bawah Undang Undang Malaysia,” katanya.

Tambah posting itu lagi, perbuatan tersebut adalah satu kesalahan di bawah Akta 774, Akta Profesion Kesihatan Bersekutu 2016 Undang Undang Malaysia.

Boleh didenda & dipenjara

Tiada bukti sebagai pengamal berdaftar

“Perkara ini adalah perkara serius yang perlu di titikberatkan kerana profesion di bawah KKM bukanlah perkara yang boleh di pandang enteng..
“..mereka terlibat secara langsung dalam memberikan rawatan dan menyelamatkan nyawa (dengan izinNya) manusia,” ujarnya lagi.

Juara Da’i musim kedua, Nik Ahmad Farhan merupakan salah seorang pengikut akaun Instagram wanita tersebut.

Sumber : Zaahirah Mohammad , Penolong Pegawai Perubatan

Tinggalkan komen anda