Ketua Dewan Ulamak Pas Pusat menguap tidak ikut adab Islam


shadow

Tular di media sosial gambar dan petikan video yang menunjukkan Ahli Parlimen Pasir Puteh, Datuk Dr Nik Muhammad Zawawi Salleh menguap besar tanpa menutup mulut.

Dalam rakaman video singkat itu, wakil rakyat Pas tersebut dilihat menguap tanpa meletakkan tangan ke mulut sambil mengenakan cermin matanya.

Aksi spontan Ketua Dewan Ulamak Pas Pusat itu mengundang reaksi penyokong Pakatan Harapan (PH) termasuk secara sinis mengaitkan seperti spesis primat gorila.

“Walaun dulu (penyokong Pas) mengata kat Dr Mujahid. Kini ulamak dia (Pas) yang macam gorila,” kata salah seorang penyokong PH.

Sebelum ini, penyokong Pas berduyun-duyun mengutuk Ahli Parlimen Parit Buntar, Datuk Seri Dr Mujahid Yusof Rawa yang juga Naib Presiden AMANAH yang menguap semasa sidang Dewan Rakyat sedang berlangsung.

Namun, kali ini rata-rata penyokong Pas dilihat terdiam apabila tiba ‘giliran’ pemimpin berimej agama mereka pula menguap tanpa mengikut adab seperti digariskan Islam.

“Biar gambar berbicara, bayangkan berapa banyak setan berlumba masuk mulut lebai temberang ini,” dipetik dari hantaran Facebook Kelab Penyokong Pakatan Harapan Malaysia.

Sementara itu, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dalam laman sesawangnya pada 2016 telah memuat naik hadits dan huraiannya berkenaan adab menguap yang dipetik dari Kitab Riyadhus Salihin:

Daripada Abu Said al-Khudri RA katanya, Rasulullah SAW bersabda, “Apabila seorang di antara kamu menguap, maka hendaklah ia meletakkan tangannya ke mulut kerana sesungguhnya syaitan akan masuk ke mulut sekiranya tidak ditutup ketika menguap.”

(Hadith Riwayat Muslim)

“Dituntut oleh Islam meletakkan tangan dan lain-lain ke atas mulut ketika menguap. Tujuan berbuat demikian adalah untuk menghalang syaitan masuk ke mulut sehingga orang tersebut dikuasai oleh syaitan.

“Makruh bagi orang yang menguap mengeluarkan suaranya ketika menguap, sesungguhnya syaitan itu sangat suka kepada orang yang lalai dalam apa keadaan sekali pun,” kata JAKIM lagi.-MalaysiaDateline

Tinggalkan komen anda