Kami berusaha sedaya upaya percepat penghantaran bungkusan, kata Pos Malaysia


shadow

 Susulan aduan pengguna media sosial berhubung kelewatan penghantaran dan perkhidmatan pelanggan Pos Malaysia yang lemah, jabatan perkhidmatan pos itu berkata, ia berusaha sedaya upaya menangani isu berkenaan.

Pos Malaysia berkata pandemik Covid-19 dan sekatan yang dikenakan bawah perintah kawalan pergerakan menyebabkan operasi pusat integrasi parcel terganggu dan beberapa pejabat pos juga ditutup.

Seorang jurucakap memberitahu FMT bahawa Pos Malaysia menyedari tentang aduan di media sosial itu, sekali gus menegaskan bahawa pasukan media sosialnya bertungkus lumus menangani rungutan pelanggan.

“Kami melakukan tugas kami secara berterusan dengan melaksanakan pelan mitigasi dan langkah alternatif untuk meningkatkan kapasiti dan memastikan pengedalian dan penghantaran barangan dapat diteruskan.

“Kami juga menyumberluarkan tenaga kerja tambahan untuk mempertingkatkan operasi dan mengurus permintaan yang tinggi, terutamanya jualan 11.11 yang baru habis dan penghantaran barangan harian.

“Kami memberi jaminan kepada pelanggan bahawa kami akan sedaya upaya memastikan barangan dihantar sampai ke depan pintu mereka secepat mungkin atau di kawasan lain apabila keadaan membenarkan.”

Jurucakap itu juga berkata, sekatan yang dikenakan di kawasan tertentu menyebabkan perkhidmatan penghantaran dijangka ditangguh dan menambah bahawa Pos Malaysia akan melakukan usaha digitalisasi untuk mempertingkat perkhidmatannya.

Aduan terhadap perkhidmatan Pos Malaysia yang lemah dalam laman Facebooknya.

Media sosial riuh dengan ketidakpuasan hati pengguna terhadap kelewatan penghantaran dan perkhidmatan pelanggan Pos Malaysia.

Salah satu hantaran di Facebook perkhidmatan pos kebangsaan itu menerima lebih 3,200 komen daripada pelanggan yang bertanya berhubung bungkusan mereka.

Hantaran terbaru di laman Facebooknya mempunyai purata 500 hingga 600 komen daripada pelanggan meminta Pos Malaysia menjejak bungkusan mereka dan majoritinya juga melampirkan angka penjejakan.

Sebilangan pengguna juga berkata mereka telah memfailkan aduan kepada Suruhanjaya Komunikasi dan dan Multimedia Malaysia (SKMM) menerusi laman pengaduan awam dan mereka yang menggunakan perkhidmatan Pos Malaysia menjalankan perniagaan atas talian kecewa.

“Tolong lepaskan barang saya. Itu semua makanan. (Terdapat) 800 barang tahu tak? Siapa nak tanggung kerugian RM7,000+ (itu)?,” tanya Syaira Ali di Facebook.

“#posmalaysia, berapa lama lagi nak menahan bungkusan pelanggan? (Sudah hampir) sebulan pun tak selesai lagi, bila boleh dapat bungkusan (saya)? Bungkusan itu adalah untuk berniaga, bukan untuk peribadi,” kata @aimanazizan95 di Twitter.

Pengguna Twitter yang lain, @farahharith berkata, beliau mempunyai bungkusan dihantar dari cawangan Pos Malaysia di Perak pada 30 Okt, tetapi hanya menerimanya di Sungai Buloh, Selangor, semalam.

“Saya berasa sangat marah apabila saya dimaklumkan bahawa perkhidmatan pelanggan dikendali pihak ke-3 (kontraktor) dan hampir mustahil untuk menghubungi atau bercakap dengan sesiapa dalam Pos Malaysia,” katanya.

Pengguna Twitter lain yang dikenali sebagai @dfc1601 menyifatkan perkhidmatan pelanggan Pos Malaysia sebagai “satu gurauan” dan menambah bahawa “semua maklum balas adalah dibuat secara automatik dan ia tidak menyatakan sebarang maklumat kepada anda.”

“Ia nampak macam 2020 masih tidak cukup tertekan,” tambah @dfc1601.

Pada April, Pos Malaysia mengeluarkan kenyataan meminta masyarakat bersabar berikutan video yang menunjukkan bungkusan yang bertimbun di hub KLIA tular di Twitter dengan berkata, pelaksanaan perintah kawalan pergerakan (PKP) menyebabkan tunggakan bungkusan.

Pada Jun, Pos Malaysia berkata, ia berdepan peningkatan bilangan bungkusan yang mendadak, terutamanya di Malaysia Timur.

Tinggalkan komen anda