Sukar untuk Dr M tubuh kerajaan perpaduan, kata penganalisis


shadow

Seorang penganalisis politik menjangkakan bekas perdana menteri, Dr Mahathir Mohamad berdepan kesukaran untuk menyatukan parti politik dalam kerajaan perpaduan.

Azmi Hassan, bekas pensyarah Universiti Teknologi Malaysia, berkata sebuah kerajaan perpaduan, dari segi definisi, perlu terdiri daripada semua parti yang mempunyai perwakilan dalam Parlimen.

“Masih terdapat sentimen dalam Umno yang Tun tidak boleh dipercayai dan perasaan ini juga ada dalam PKR,” katanya kepada FMT.

Beliau berkata “itu sebab utama” beliau percaya kerajaan perpaduan di bawah pimpinan Mahathir sukar ditubuhkan.

Katanya, Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin dilihat mahu menstabilkan kerajaan sedia ada daripada menyertai sebuah kerajaan perpaduan kerana sukar baginya untuk melepaskan kerajaan yang bersusah payah ditubuhkannya.

“Secara teorinya, beliau perlu menyokong sebarang bentuk kerajaan yang lebih stabil berbanding kerajaan sedia ada, tetapi cakap lebih mudah daripada lakukannya.”

Cadangan penubuhan kerajaan perpaduan, yang pertama kali dibangkitkan Mahathir Februari lalu, timbul semula selepas bekas perdana menteri itu menemui ahli Parlimen dalam blok kerajaan dan pembangkang serta seorang menteri persekutuan.

Sumber memberitahu FMT, Mahathir sudah menemui Pengerusi Jemaah Penasihat Umno, Tengku Razaleigh Hamzah, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Zulkifli Mohamad Al-Bakri dan Presiden Amanah, Mohamad Sabu secara berasingan.

Azmi berkata, tidak menjadi masalah, pada waktu tidak stabil ini, sama ada negara ditadbir kerajaan perpaduan atau interim, selagi orang yang menjadi perdana menteri itu mempunyai majoriti kukuh.

Beliau berkata, rakyat mahu individu yang boleh mendamaikan parti bertelagah ini buat sementara supaya negara dapat ditadbir dengan baik sehingga Pilihan Raya Umum ke-15.

Oh Ei Sun dari Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura memberitahu FMT, penubuhan kerajaan perpaduan ialah salah satu cara untuk mengembalikan kestabilan dalam kerajaan.

Pilihan lain, katanya, adalah untuk Muhyiddin meletak jawatan kerana pilihannya untuk berjuang dan terus berkuasa hanya akan menyebabkan ketidakstabilan politik berterusan.

Bagaimanapun, beliau memberi amaran sebarang bentuk kerajaan perpaduan tidak patut sama dengan yang dicadangkan Mahathir Februari lalu.

“Mahathir mencadangkan sebuah kerajaan di mana semua anggotanya akan bertanggungjawab hanya kepadanya dan bukan parti masing-masing.

“Saya rasa itu sangat bahaya kerana ia akan mempunyai kecenderungan diktator.”

Beliau berkata, untuk Mahathir memimpin negara sekali lagi akan meyakinkan, dengan menyifatkannya sebagai “sepasang tangan yang mantap” dengan rekod prestasi terbukti.

Namun, katanya, Mahathir bukan satu-satunya orang yang mampu memimpin kerajaan perpaduan.

Beliau memetik Tengku Razaleigh dan ketua pembangkang, Anwar Ibrahim antara ahli politik veteran yang sesuai.

Katanya, 2 tokoh itu disenangi kebanyakan rakyat, tetapi mungkin tidak dengan sebahagian ahli politik.

“Rakyat mungkin mahukan seseorang seperti Anwar atau Mahathir, tetapi ahli politik tak suka mereka, mungkin kerana mereka terlalu bijak atau terlalu berkebolehan.

“Mereka tidak mahu orang berkaliber kerana mereka tiada peluang.”-FMT

Tinggalkan komen anda