Pusat beli-belah 1 Utama dibuka semula esok


shadow

Pusat beli-belah 1 Utama dibenarkan beroperasi semula selepas tujuh hari diarah tutup untuk memudahkan penyaringan Covid-19 dan pembasmian kuman premis secara menyeluruh.

Menteri Kanan Ismail Sabri Yaakob mengatakan keputusan itu dibuat berdasarkan nasihat Kementerian Kesihatan, dengan mengambil kira langkah-langkah kawalan dan pencegahan yang diambil oleh pengurusan pusat beli-belah sejak pengesanan empat kes positif awal yang menyebabkannya ditutup sejak 11 Oktober.

“Sehingga 15 Oktober 2020 seramai 6,000 termasuk pekerja, penyewa dan petugas serta 110 pengunjung di kompleks 1 Utama telah disaring oleh KKM.

“Mereka yang didapati positif telah dihantar ke hospital untuk rawatan, kontak tidak bergejala pula telah dikuarantin selama 14 hari manakala yang bergejala telah diarahkan untuk pemeriksaan lanjut di klinik kesihatan berhampiran.

“Dengan langkah-langkah kawalan dan pencegahan yang telah diambil oleh pihak pengurusan Kompleks serta atas nasihat KKM, sidang khas hari ini bersetuju membenarkan kompleks One Utama Mall kembali beroperasi semula bermula 17 Oktober 2020,” kata Ismail.

Ismail menambah bahawa penyewa akan dibenarkan masuk pada hari ini untuk bersiap bagi pembukaan semula premis mereka.

Sementara itu, pihak pengurusan pusat beli-belah itu dalam satu kenyataan di Facebook meyakinkan bahawa semua penyewa, kakitangan pengurusan pusat beli-belah, polis tambahan dan pasukan keselamatan telah diuji sebelum dibebaskan untuk bertugas.

Sehingga semalam, Kluster Utama, yang dinamakan sempena pusat beli-belah 1 Utama, merupakan penyumbang terbesar jumlah kes Covid-19 di Selangor, menurut Kementerian Kesihatan.

Ketua Pengarah Kesihatan, Dr Noor Hisham Abdullah berkata, daripada 150 kes baru di Selangor yang dilaporkan pada tengah hari semalam, 105 disebabkan oleh Kluster Utama.

Kes indeks telah dikenal pasti sebagai pengawal keselamatan warga asing, 28, yang dilaporkan mendapat gejala pada 22 September tetapi hanya didiagnosis pada 8 Oktober.

Setakat ini, terdapat 132 kes Covid-19 yang dikaitkan dengan kluster ini dengan sebilangan besar melibatkan pengawal keselamatan (87) diikuti oleh pekerja pembersihan (18).

Individu lain yang dijangkiti adalah 16 kakitangan dari pelbagai premis kedai, enam pelanggan dan lima ahli keluarga mereka.

Kluster ini terdiri daripada 107 warga asing dan 25 warganegara Malaysia.-Mkini

Tinggalkan komen anda