“Malam tak boleh tidur…” – Dr Hisham dedah, dirinya & petugas KKM alami kelesuan mental


shadow

Memasuki gelombang ketiga Covid-19 di Malaysia, sudah semestinya tanggungjawab paling besar terletak di bahu pasukan perubatan yang kini sedang bertungkus-lumus merawat dan membendung penularan virus.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dalam sidang media semalam, tidak menafikan peningkatan kes covid-19 ini turut memberi kesan kepadanya dan seluruh pasukannya yang berada di lapangan.

Malam pun tak boleh nak tidur

Malah, Dr Noor Hisham juga hampir tidak dapat tidur kerana mencari jalan penyelesaian terhadap masalah Covid-19, sehigga menyebabkan kelesuan.

“Memang (mengalami kelesuan). KP Kesihatan juga terkesan, malam pun tidak boleh tidur kerana mencari jalan penyelesaian terhadap masalah…”

“Kadang-kadang bangun jam 3 atau 4 pagi untuk fikirkan masalah…”

Petugas perlu bijak atur kerja

Namun, beliau berkata apa yang sedang dialami ini adalah cabaran kepada semua barisan petugas hadapan, memerlukan mereka untuk bijak mengatur penggiliran kerja dan memberi masa kepada semua petugas hadapan untuk berehat.

Apa yang lebih meruntun jiwa, beliau memaklumkan terdapat doktor perubatan di Sabah terpaksa mengambil pil tidur disebabkan tekanan mental berikutan bebanan kerja berlebihan.

949 kakitangan dijangkiti wabak

Setakat ini, seramai 1,045 kakitangan dimobilisasikan di Sabah dalam peperangan menentang penularan jangkitan iaitu 667 kakitangan sedia ada di Sabah dan 378 dari Semenanjung.

Bagi perkembangan tahap kesihatan para petugas kesihatan pula, sejak penularan pertama seramai 949 kakitangan dijangkiti wabak berkenaan dengan kebanyakan mereka mendapat jangkitan dalam komuniti.

Sumber : Astro Awani (Isabelle Leong)

Tinggalkan komen anda