DAP sedia kerjasama dengan semua untuk lanjutan moratorium


shadow

DAP menyatakan kesediaan untuk bekerjasama dengan semua parti untuk menekan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin supaya secara automatik melanjutkan moratorium pinjaman bank yang berakhir bulan lalu.

Seteru sengit DAP, Umno adalah antara yang menuntut supaya moratorium itu dilanjutkan, dengan bekas presidennya, Najib Razak antara yang menyokongnya.

Dalam satu kenyataan hari ini, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berkata, lanjutan sehingga Mac 2021 diperlukan kerana rakyat sedang menderita.

Dia juga berkata bahawa gelombang ketiga penularan Covid-19 telah membantutkan pemulihan ekonomi terutama untuk perniagaan kecil.

“Sekiranya Muhyiddin enggan mendengar lebih 6.6 juta peminjam yang ditinggalkan ketika moratorium pinjaman berakhir pada 30 September, maka semua parti politik harus berkolaborasi bersama-sama untuk menuntut lanjutan moratorium pinjaman secara automatik selama enam bulan lagi, demi untuk menyelamatkan pekerjaan dan perniagaan rakyat Malaysia,” katanya.

Moratorium pinjaman telah berkuatkuasa selama enam bulan hingga akhir bulan lalu.

Walau bagaimanapun, mereka yang kehilangan pekerjaan dan belum bekerja semula akan mendapat lanjutan tiga bulan.

Mereka yang telah dipotong gaji, juga layak untuk medapatkan pengurangan kadar pembayaran balik.

Lim berkata, untuk melanjutkan moratorium akan menelan belanja sebanyak RM6.4 bilion, yang mampu diserap oleh industri perbankan.

Najib pernah berkata bahawa melanjutkan moratorium pinjaman adalah antara perkara yang dapat dilakukan oleh Umno sekiranya ia bekerjasama dengan presiden PKR Anwar Ibrahim, dengan syarat Umno diberi peranan dalam menguruskan ekonomi dan kewangan negara.

Bagaimanapun, dia berkata, bahawa kerjasama itu adalah bersyarat, termasuk tanpa pembabitan DAP.

Tinggalkan komen anda