Rumah kebajikan berdepan pemeras, penipu semasa PKP


shadow

KETIKA perintah kawalan pergerakan (PKP) untuk mengekang wabak Covid-19 mungkin  menyerlahkan kebaikan di kalangan rakyat Malaysia yang bermurah hati, terdapat pihak lain yang mengambil kesempatan daripada kejatuhan ekonomi dengan menjadikan rumah kebajikan mangsa.

Memandangkan sumber yang hampir habis, beberapa “sukarelawan” turut mengambil kesempatan keadaan yang mendesak ini.

Mereka menuntut komisyen ketika menolong rumah kebajikan mengumpul dana, yang biasanya dipersetujui oleh organisasi kerana memerlukan wang tunai untuk terus beroperasi.

Pengasas Persatuan Rumah Caring Kajang Wendy Yap berkata beliau juga pernah berdepan beberapa percubaan seperti itu dan menolaknya.

Menyebutnya sebagai “pemeras”, beliau berkata mereka dulu tidak begitu berani pada masa lalu tetapi kini lebih berterus-terang yang setiap sumbangan akan dibagi mengikut 70-30.

“Kami mendapat 70% dan mereka mendapat 30% dan mereka hanya membayar kami selepas setengah tahun atau bahkan hingga setahun. Mereka bahkan mahu kami menulis surat untuk menjadikan ‘kerjasama’ itu rasmi dan sah,” kata Yap.

“Itulah sebabnya saya menolak semua‘ kolaborasi ’ini.

“Tetapi yang lebih buruk lagi ialah sebilangan kumpulan ini masih akan menggunakan gambar organisasi anda untuk meminta sumbangan, walaupun selepas anda menolak tawaran mereka.”

Laporan di media berbahasa Cina bulan lalu juga mendedahkan pengumpul dana palsu ini, yang menyebabkan penurunan mengejut jumlah sumbangan untuk rumah kebajikan dan badan amal yang sah.

Timbalan Setiausaha Rumah Orang Tua En Yuan, Jacky Bah memberitahu The Malaysian Insight yang sumbangan menurun sebanyak 40% sejak laporan itu disiarkan.

“Kesannya sangat besar. Orang sekarang lebih berhati-hati ketika menderma. Ada juga yang akan datang ke rumah untuk bertanya sebelum menderma.

“Penipu ini memburukkan nama kami dan ia seperti mereka mengambil kesempatan ketika kami sedang susah,” katanya.

Bah berkata pihaknya akan memilih sendiri sukarelawan untuk membantu mendapatkan sumbangan.

“Pusat kami berhampiran beberapa universiti dan pelajar sering datang untuk tugasan mereka. Kami memantau dan mengenal pasti mereka yang baik dengan warga emas dan bertanya kepada mereka jika ingin menjadi sukarelawan.”

Bah berkata, pihaknya tidak pernah menggunakan agensi bagi tujuan mengutip dana dan lebih suka bekerja dengan sukarelawan.

“Kami akan terus mendapatkan bantuan sukarelawan (untuk mengumpulkan dana). Sama ada orang ramai mempercayai kami atau tidak, itu terpulang kepada mereka. Kami tidak akan meminggirkan belia yang bergabung untuk membantu kami, kerana mereka benar-benar ingin membantu.”

Pengumpulan dana melalui makan malam dan acara kita tidak lagi boleh dilakukan susulan PKP yang melarang perjumpaan besar.

Sementara itu, Yap berbicara mengenai jenis penipu kerja amal yang lain.

Susulan tindakan pihak tidak bertanggungjawab menggunakan rumah kebajikan untuk dapatkan keuntungan, mereka berdepan kesukaran kerana sumbangan semakin berkurangan. – Gambar fail The Malaysian Insight, 11 September, 2020.
Susulan tindakan pihak tidak bertanggungjawab menggunakan rumah kebajikan untuk dapatkan keuntungan, mereka berdepan kesukaran kerana sumbangan semakin berkurangan. – Gambar fail The Malaysian Insight, 11 September, 2020.

“Mereka akan mengadakan ziarah, membawa makanan atau hadiah lain. Dan kemudian, kami dapat tahu kumpulan seperti itu juga meminta derma dalam talian atas nama kami, tetapi kami tidak pernah menerima sesen pun daripada mereka,” kata pekerja sosial yang berpengalaman selama 30 tahun itu.

Beliau berkata organisasi kebajikan kini amat memerlukan bantuan, kerana turut merasai impak ekonomi akibat Covid-19 di samping kekurangan sumbangan.

Bagaimanapun, beliau menggesa masyarakat berurusan secara langsung dengan organisasi yang ingin beri sumbangan dan tidak menggunakan khidmat ejen atau kumpulan yang mengaku mengumpulkan dana atas nama rumah kebajikan atau badan amal.

Yap juga telah menemui cara lain bagi mengumpulkan dana selain meminta sumbangan wang tunai secara langsung.

Pusat jagaannya yang dihuni 61 warga emas, bekerjasama dengan penjual ikan untuk mengadakan jualan amal, dengan hasilnya akan diberi kepada mereka.

Dilancarkan semasa PKP, beliau berkata pusat itu dapat mengumpulkan RM9,000 daripada jualan amal pertama, tetapi berkurangan sejak Julai dan seterusnya kerana kawalan sekatan dilonggarkan dan lebih banyak aktiviti dibenarkan semula.

Pada masa ini, beliau mendapat bantuan sukarelawan untuk mendirikan gerai di pasar sebagai tempat untuk orang ramai membuat sumbangan bekalan.

“Apa sahaja sumbangan diterima, walaupun hanya beberapa biji buah oren atau telur. Kami sangat menghargai kerana semuanya akan diberi kepada warga tua di rumah kami.” 

Tinggalkan komen anda