Rakyat Sabah mengundi dalam suasana pematuhan SOP


shadow

SEJURUS pusat mengundi dibuka jam 7.30 pagi, orang ramai mengundi di saluran disediakan seperti dewan sekolah dan dewan masyarakat sambil mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan bagi membendung penularan pandemik Covid-19.

Tinjauan Bernama, rata-rata pengundi telah mula beratur dan menunggu giliran di pusat pengundian dengan lengkap memakai pelitup muka, menjaga penjarakan fizikal, selain kelihatan petugas Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) melakukan saringan suhu badan dan menyediakan pensanitasi tangan.

Di beberapa tempat, turut kelihatan, petugas SPR memakai peralatan perlindungan diri (PPE) bagi membawa warga emas yang berkerusi roda dari awal hingga selesai pengundian dalam keadaan cuaca yang baik dan cerah.

Ketua Menteri Mohd Shafie Apdal, yang juga calon Warisan bagi Dewan Undangan Negeri (DUN)  Senallang dan isteri Shuryani Shuaib tiba di pusat pengundian di Sekolah Kebangsaan (SK) Bubul, Semporna, kira-kira jam 8 pagi untuk mengundi.

Berkongsi di Twitternya, ahli Parlimen Beluran, yang juga Menteri Pertanian dan Industri Makanan Dr Ronald Kiandee juga dilihat terawal beratur untuk mengundi bagi kerusi DUN Labuk di SK Pekan, Beluran.

Sebanyak 2,540 saluran di 741 pusat mengundi dibuka di semua 73 kerusi DUN pada jam 7.30 pagi ini bagi membolehkan rakyat Sabah memilih kerajaan baharu pada Pilihan Raya Negeri (PRN) ke-16.

Proses pengundian melibatkan kira-kira sejuta pengundi biasa akan dikendalikan 17,257 petugas pilihan raya sehingga waktu mengundi tamat pada jam 5 petang. – Bernama

Tinggalkan komen anda