Lembaga 1MDB tak dimaklumkan pemindahan AS $699.3 juta ke Aabar ‘palsu’


shadow

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini diberitahu bahawa lembaga pengarah 1MDB tidak pernah memberikan persetujuan untuk pemindahan AS$ 699.3 juta dari anak syarikatnya kepada entiti Aabar ‘palsu’ yang ditubuhkan di Seychelles.

Bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB, Shahrol Azral Ibrahim Halmi berkata demikian ketika memberi keterangan dalam perbicaraan terhadap bekas perdana menteri, Najib Razak berhubung dakwaan penyelewengan RM2.28 bilion dana 1MDB.

Semasa pemeriksaan balas oleh peguam bela Wan Aizuddin Wan Mohammed, saksi pendakwaan ke-9 itu berkata ahli lembaga pengarah 1MDB tidak pernah diberi penerangan atau diminta persetujuannya berkaitan pemindahan dari 1MDB Energy Holdings Limited ke Aabar Investments PJS Limited (Seychelles).

Wan Aizuddin menyoal Shahrol mengenai pemindahan dua transaksi itu pada 2014, di mana peringkat pertama berjumlah AS$ 233,333,000 pada 3 September dan peringkat kedua sebanyak AS $457,984,607 pada 30 September.

Setelah meletak jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB pada Mac 2013, Shahrol masih berada dalam lembaga pengarah syarikat itu sehingga 2016.

Pemindahan itu dilakukan ke akaun Aabar di bank Switzerland UBS.

Dilaporkan bahawa anak syarikat sebenar International Petroleum Investment Company (IPIC) yang berpangkalan di Abu Dhabi itu adalah Aabar Investments PJS.

AS $ 699.3 juta itu didakwa berasal daripada pinjaman AS $ 1.225 bilion yang diberikan oleh Deutsche Bank Singapura kepada 1MDB Energy Holdings antara Mei dan Ogos 2014.

Wan Aizuddin: Adakah lembaga pengarah 1MDB pernah memberi taklimat mengenai transaksi ini?

Shahrol: Tidak.

Wan Aizuddin: Apakah kelulusan diminta oleh pengurusan (1MDB) untuk melakukan pemindahan?

Shahrol: Tidak.

Ketika Wan Aizuddin bertanya adakah Shahrol sedar terdapat dua entiti Aabar yang dikatakan “palsu”, dengan satu yang diperbadankan di British Virgin Islands (BVI) dan satu lagi di Seychelles, saksi itu mengatakan bahawa dia hanya ditunjukkan dokumen berkaitan semasa siasatan.

Apabila peguam itu mengulangi bahawa kedua-dua entiti Aabar itu tidak mempunyai hubungannya dengan Aabar yang sebenarnya dari Abu Dhabi, Shahrol mengatakan dia tidak dapat memberi komen kerana dia tidak mempunyai pengetahuan langsung mengenai dokumen-dokumen yang berkaitan.

Pada akhir prosiding hari ini, peguam bela utama Najib, Muhammad Shafee Abdullah memberitahu mahkamah bahawa pihak pembelaan dijangka menyelesaikan pemeriksaan balas terhadap Shahrol tengah hari esok.

Peguam veteran itu berkata dia akan melakukan pemeriksaan balas terhadap Shahrol esok, yang mungkin dilakukan dalam masa dua jam.

Timbalan Pendakwa Raya (DPP) Ahmad Akram Gharib kemudian memberitahu mahkamah bahawa pihak pendakwaan hanya memerlukan sekitar tiga jam untuk melakukan pemeriksaan semula terhadap Shahrol.

Sekiranya pihak pembelaan dan pihak pendakwaan dapat menyelesaikan soalan mereka kepada Shahrol semasa prosiding penuh esok, saksi lain akan dipanggil  memberi keterangan.

Prosiding di hadapan Hakim Collin Lawrence Sequerah disambung semula esok pagi.

Najib menghadapi empat tuduhan penyalahgunaan kuasa dan 21 tuduhan pengubahan wang haram melibatkan dana sebanyak RM2.28 bilion yang didakwa dari 1MDB.

Tinggalkan komen anda