Keterangan bekas pembantu Rosmah: Permohonan sekat laporan media ditolak


shadow

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menolak permohonan pasukan pembelaan Rosmah Mansor untuk melarang laporan media terdapat beberapa bahagian dipertikai berkaitan kenyataan saksi bekas pembantu Rosmah, Rizal Mansor.

Hakim Mohamed Zaini Mazlan menolak permohonan itu semasa prosiding di mahkamah terbuka pagi ini.

Sebelum itu, peguam bela Rosmah beberapa kali membangkitkan bantahan itu kerana ia dikatakan sangat prejudis dan terdapat pembunuhan watak terhadap tertuduh.

Peguam bela Jagjit Singh meminta mahkamah supaya melarang laporan media ketika kenyataan saksi Rizal dibacakan semasa pemeriksaan utama hari ini.

Katanya, dia membangkitkan perkara itu kerana mahkamah perlu terlebih dahulu memutuskan, antaranya, sama ada pertikaian dipertikaikan dalam kenyataan saksi boleh diterima pakai atau tidak dalam perbicaraan.

“Kebolehterimaan keterangan ini belum diuji.

“Ini jelas satu pembunuhan watak,” kata Jagjit kepada mahkamah.

Bagaimanapun, Zaini memutuskan mahkamah tidak akan melarang media membuat laporan berkaitan keterangan Rizal dalam prosiding hari ini.

Hakim berkata pasukan pembelaan boleh menyoal balas saksi pendakwaan selepas ini.

Katanya lagi, isu berkaitan kebolehterimaan keterangan itu boleh dibangkitkan di penghujung kes pendakwaan selepas ini.

Rosmah, 68, berdepan pertuduhan meminta RM187.5 juta dan dua tuduhan menerima suapan RM6.5 juta daripada Pengarah Urusan Jepak Holdings, Saidi Abang Samsudin.

Suapan itu didakwa diterima menerusi Rizal, sebagai upah membantu Jepak mendapatkan Projek Bersepadu Sistem Suria Fotovolta (PV) Hibrid serta penyelenggaraan dan operasi genset/diesel, untuk 369 sekolah luar bandar Sarawak bernilai RM1. 25 bilion dari Kementerian Pendidikan, secara rundingan terus.

Tinggalkan komen anda