STTF Untuk Hidupkan Semula PKS


shadow

Walaupun penularan Covid19 dalam keadaan terkawal dan masyarakat sudah boleh mengamalkan kehidupan seperti biasa mengikut SOP yang ditetapkan namun masih banyak syarikat-syarikat yang dibelenggu masalah kewangan.

Sehubungan itu, bagi menghidupkan semula aktiviti ekonomi perusahaan kecil dan sederhana (PKS) semasa pengumuman Pelan Pemulihan Ekonomi Nasional (Penjana) SME Bank telah memperuntukkan hingga RM2.1 bilion untuk skema SME Go dan SME Technology Transformation Fund (STTF).

Usahawan-usahawan PKS dilihat perlu mengambil kesempatan dengan initiatif yang dibuat SME Bank dalam usaha untuk menjana pendapatan perniagaan mereka.

Daripada jumlah dana tersebut, RM1.6 bilion akan diperuntukkan untuk skema SME Go, dengan baki RM500 juta untuk STTF.

Apa yang diharapkan, peruntukan RM2.1 bilion yang diberikan oleh SME Bank diharapkan dapat meremajakan aktiviti ekonomi di sektor pembinaan, dengan menyasarkan kontraktor G2 dan G3.

Dana ini juga bertujuan untuk meningkatkan adopsi teknologi oleh UKM di bawah Revolusi Industri Keempat (IR 4.0) untuk memungkinkan mereka menghadapi normal baru.

Ketua Pegawai Eksekutif SME Bank, Aria Putera Ismail mengatakan program percepatan dua tahun SME Bank untuk transformasi digital pada tahun 2019 telah menempatkan bank dengan baik untuk melaksanakan peranan yang diamanahkan serta membantu pemerintah melaksanakan inisiatif utama untuk membantu usahawan mengekalkan perniagaan mereka sendiri semasa pandemik Covid-19.

Skema SME Go adalah untuk pembiayaan modal kerja untuk peringkat pra-pelaksanaan kontrak pembinaan atau pembekalan atau penyelenggaraan yang diberikan oleh kerajaan persekutuan atau negeri, kementerian, jabatan atau agensi.

Sebaliknya, STTF adalah untuk pembelian peralatan, mesin, perkakasan dan perisian komputer, penyelesaian dan perkhidmatan teknologi maklumat, perkhidmatan sokongan teknologi dan aset tidak ketara lainnya untuk meningkatkan produktiviti dan kecekapan serta meningkatkan penembusan pasaran.

Tinggalkan komen anda