RUU Perbekalan – 111 sokong, 106 tolak, 5 tak hadir


shadow

Rang Undang-Undang Perbekalan (Penguntukan Semula Peruntukan Perbelanjaan runtukan Belanja Yang Diperuntukkan) 2020 berjaya diluluskan dengan sokongan 111 anggota parlimen.

Terdapat lima anggota parlimen yang tidak hadir manakala 106 wakil rakyat yang lain memilih untuk menentang rang undang-undang tersebut.

Lima anggota parlimen yang tidak hadir adalah Maximus Ongkili (PBS – Kota Marudu), Tengku Razaleigh Hamzah (Umno – Gua Musang), Wilfred Madius Tangau (Upko – Tuaran), Shafie Apdal (Warisan – Semporna) dan Christina Liew (PH – Tawau)

Terdapat 222 anggota parlimen dan undian menunjukkan separuh daripada anggota Dewan Rakyat yang memilih untuk menyokong RUU tersebut.

RUU tu bertujuan menguntukkan semula sejumlah wang daripada Kumpulan Wang Disatukan untuk perbelanjaan bagi perkhidmatan untuk sebahagian daripada tahun 2020 dan bagi memperuntukkan jumlah wang tersebut untuk maksud-maksud yang tertentu bagi bahagian tahun itu.

Menurut RUU itu, berikutan pembentukan kabinet baharu pada 10 Mac 2020, beberapa kementerian telah disusun dan dinamakan semula, selain penubuhan beberapa kementerian baharu dan satu kementerian dibubarkan dengan fungsi-fungsinya dipindahkan kepada kementerian-kementerian lain.

Dr Mahathir Mohamad (Bebas-Langkawi) ketika membahaskan rang undang-undang itu meminta Dewan Rakyat menolak RUU berkenaan atas faktor kewangan negara.

Katanya, mengambil kira situasi ekonomi dan pendapatan negara kini yang terjejas akibat Covid-19, kerajaan tidak seharusnya menambahkan lagi perbelanjaan negara.

Menurut bekas perdana menteri itu, tindakan kerajaan menambah bilangan ahli kabinet dan membentuk kementerian baru dilakukan tanpa mengambil kira kemampuan kewangan semasa kerajaan.

“Ketika pendapatan berkurangan, (kerajaan) tambah menteri sehingga lebih 30 (orang) dan ada pula menteri istimewa yang menjadi menteri kanan dan menteri yang ditugas untuk menjaga perhubungan dengan negara timur tengah.

“Mereka ini diberi taraf menteri bermakna mereka akan dibayar gaji menteri dengan segala kemudahan diberikan kepada mereka. (Perbelanjaan) Ini akan mengurangkan keupayaan negara untuk mengurus tindakan kerajaan bagi melawan Covid-19 ini,” katanya.

Tinggalkan komen anda