Nak Bantu Peniaga: SME Bank Permudahkan Proses Permohonan Pembiayaan


shadow

Berfikir diluar kotak, bagi Ketua Pegawai Eksekutif SME Bank, Aria Putera Ismail keadaan keadaan ekonomi yang merudum disebabkan pandemic Covid19 harus ditangani dengan lebih kreatif.

Beliau melihat penularan pandemic Covid-19 telah meningkatkan usaha kebanyakan pelanggannya dan memaksa mereka berputar atau menggunakan kaedah baru – sebagai kesempatan.

“Perkara baik mengenai Covid-19 adalah bahawa ia telah mengubah cara kita melakukan sesuatu, memaksa kita untuk menjadi lebih kreatif dan tidak terlalu bergantung pada orang tengah.

“Dan ini adalah masa yang sibuk untuk bank. Setelah Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) diumumkan, dan kemudian diperpanjang, banyak pelanggan bank mengalami kekurangan pendapatan tetapi perbelanjaan masih sama atau sedikit berkurang.

“Disebabkan itu, masyarakat memerlukan sedikit likuiditas untuk mengurangkan bebanan mereka dan SME Bank adalah salah satu agensi yang dilantik oleh kerajaan untuk menyalurkan bantuan yang sangat diperlukan melalui Kemudahan Bantuan Khas.

“Kami seperti garis depan dalam hal kami telah memberikan komitmen kami untuk memastikan dana tersebut disalurkan kepada pengusaha tepat pada waktunya. Kami mempercepat proses ini hingga empat hari dimana kebiasaan ia memerlukan masa lapan hingga 10 hari,” kata Aria.

Menurut Aria, masalah penularan Covid19 adalah masalah global dan peniaga di Malaysia tidak seharusnya merasa ia sebagai satu masalah akibat kegagalan diri sendiri.

“Tidak seorang pun dari kita yang melihat betapa buruknya itu mempengaruhi kehidupan kita sehari-hari dan ekonomi secara keseluruhan, bukan hanya di Malaysia tetapi di peringkat global.

“Namun bank-bank, terutama SME Bank, melihat bagaimana kita dapat mempermudah keadaan setelah pengumuman Kemudahan Bantuan Khas di bawah Prihatin selama MCO. Kami mempermudah proses permohonan kami untuk mendapatkan pembiayaan tanpa mengorbankan aspek risiko.

“Sudah tentu ada batasan, kerana pasukan kami tidak dapat melakukan pemeriksaan di lokasi. Tetapi di sinilah kepercayaan yang terjalin antara pelanggan dan bank masuk. Mereka memberi kami dokumentasi untuk menyokong aplikasi mereka dan kami dapat membantu mereka secara kewangan tepat pada masanya. “

Sekarang, negara ini telah berpindah dari Prihatin (yang bertujuan untuk mencegah kebankrapan dan penamatan pekerjaan yang berleluasa selama tempoh MCO) ke Penjana (yang bertujuan untuk memulihkan ekonomi).

SME Bank telah bertanggung jawab atas dua inisiatif berimpak tinggi – Dana Transformasi Teknologi SME (STTF) dan skema SME Go untuk sokongan kecairan.

“Kami memberi mereka pembiayaan 100% tanpa memerlukan jaminan. Kami yakin ini akan membantu memulakan ekonomi. Pasukan kami akan pergi ke lapangan dan bertemu dengan beberapa kumpulan kontraktor untuk memastikan mereka sedar bahawa kami mempunyai SME Go yang boleh membantu memudahkan pembiayaan untuk modal kerja mereka, ”katanya.

Tinggalkan komen anda