Azmin dikaitkan antara faktor pelancaran PN di Sabah dibatalkan


shadow

Pelancaran Perikatan Nasional dan logo gabungan itu yang dirancang untuk digunakan dalam pilihan raya negeri Sabah dibatalkan.

Jadual cadangan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin sebelum ini pada mulanya melibatkan pelancaran majlis itu pada pukul 2 petang ini di Sabah.

Namun, program itu tidak ada dalam jadual yang dikeluarkan oleh Pejabat Perdana Menteri kepada media malam tadi.

Malay Mail dan The Malaysian Insight memetik sumber sebagai mengesahkan perkara itu.

Ini berlaku setelah MIC menarik diri untuk bergabung dengan PN, sementara PAS juga mengatakan bahawa mereka bersedia menggunakan logo BN di Sabah.

Menurut laporan, dua faktor dikaitkan dengan pembatalan pelancaran itu hari ini.

Salah satunya ialah ketegangan antara Umno dan Bersatu, terutama dalam rundingan kerusi dengan Bersatu yang dikatakan cuba menampung kem Mohamed Azmin Ali.

Kem Azmin dilaporkan tidak dapat mencapai jalan tengah berhubung rundingan berkenaan.

Sementara itu, pembatalan itu juga dikatakan kerana parti-parti di Sabah masih dalam perbincangan untuk bergabung dengan PN.

Sebelum ini Setiausaha Agung BN Annuar Musa dipetik sebagai mengatakan bahawa gabungan itu akan menggunakan logo “dacing” dalam pemilihan Sabah kerana pengundi negeri itu sudah biasa melihatnya.

PN dijadualkan mempunyai sekurang-kurangnya lima parti, iaitu Bersatu, PAS, MIC, dan parti Sabah iaitu Star serta SAPP.

Namun, MIC menarik diri dari PN, sekali lagi menyebut Azmin sebagai alasan.

“Secara khusus, MIC tidak dapat bersalaman dengan Azmin. Dia selalu berusaha mengawal orang lain. Dan meninggalkan rakan lain dalam pakatan PN,” kata sumber kepada Malaysiakini.

Tinggalkan komen anda