Solat Jumaat dua sesi: Terserah kepada negeri, kata Zulkifli


shadow

Keperluan untuk menunaikan solat Jumaat dua sesi di negeri-negeri disebabkan kesesakan jemaah dan ruang terhad semasa perintah kawalan pergerakan pemulihan (PKPP) tertakluk kepada pentadbiran agama di setiap negeri berkenaan, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Zulkifli Mohamad.

Bagaimanapun katanya di peringkat Wilayah Persekutuan, solat Jumaat cuma diadakan satu sesi seperti yang telah diputuskan Mesyuarat Khas Jawatankuasa Muzakarah Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia (MKI).

“Justeru sekarang ini kami telah mengambil ketetapan bagi pihak contohnya Wilayah Persekutuan, kita tidak akan buat dua sesi, kita hanya buat satu sesi sahaja. Negeri lain tertakluk kepada pentadbiran agama negeri.

“Setakat ini apa yang dimaklumkan kepada saya, mereka (negeri-negeri) buat satu sesi sahaja. Ini (solat Jumaat satu sesi) yang diputuskan oleh Mesyuarat Khas Jawatankuasa Muzakarah Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia, terpulang kepada negeri masing-masing,” katanya.

Zulkifli berkata demikian kepada pemberita selepas majlis Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim) Peduli Pasca Musa’adah Covid-19 Bersama Nelayan Terengganu, di Pelabuhan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia Chendering, di Kuala Terengganu hari ini.

Katanya MKI turut membenarkan solat Jumaat diadakan di kawasan tepi masjid termasuk pemasangan khemah di pekarangan masjid, mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

– Bernama

Tinggalkan komen anda