Sekolah dibuka semula 15 Julai ini, umum menteri pendidikan


shadow

SEMUA sekolah rendah dan menengah akan dibuka semula secara berperingkat bermula 15 Julai ini, umum Menteri Pendidikan Mohd Radzi Md Jidin.

Operasi sekolah yang dibuka semula bergantung pada tiga model yang dicadangkan oleh kementerian iaitu satu sesi, dua sesi atau penggiliran mengikut kelas atau aliran, katanya.

Murid Tingkatan 1 hingga Tingkatan 4 serta murid Tahun 5 dan Tahun 6 akan mula bersekolah pada 15 Julai, sementara murid Tahun 1 hingga Tahun 4 kembali ke sekolah seminggu kemudian, katanya.

“Keputusan ini dibuat selepas perbincangan yang mendalam dengan pihak Kementerian Kesihatan dan Majlis Keselamatan Negara, mengambil kira keadaan (penularan) Covid-19 yang bertambah baik sekarang,” katanya dalam sidang media khas di Putrajaya hari ini, yang disiarkan secara langsung melalui televisyen.

Radzi mengumumkan pembukaan semula sekolah genap seminggu selepas sesi pembelajaran bersemuka dimulakan untuk Tingkatan 5 dan 6 yang akan menduduki peperiksaan awam. Tarikh peperiksaan itu telah dipinda sehingga sebelum April tahun depan.

Radzi bagaimanapun berkata pembukaan semula sekolah ini hanya bagi tujuan pembelajaran sahaja, manakala kegiatan ko-kurikulum masih digantung sehingga keputusan lanjut mengenainya.

Dalam pada itu, beliau turut mengumumkan pelajar Tingkatan Enam Semester 1 juga akan mula mendaftar pada 15 Julai ini.

Lepasan Sijil Pelajaran Malaysia 2019 boleh menyemak tawaran ke Tingkatan 6 di laman web Kementerian Pendidikan mulai hari ini, tambahnya.

Tinggalkan komen anda