Pembangkang perlu bentuk barisan kabinet alternatif dilantik calon PM


shadow

Bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri, Liew Vui Keong, mendesak pembangkang membentuk barisan kabinet alternatif yang dapat mengambil alih Putrajaya sekiranya Perikatan Nasional (PN) jatuh.

Awal bulan ini, PKR melantik jurucakap parlimen yang mempunyai portofolio “bayangan” kepada menteri-menteri PN ketika tidak ada usaha bersama rakan mereka dalam Pakatan Harapan (PH) mengenai perkara itu.

Dalam temu bual dengan Malaysiakini, Liew berkata beliau mencadangkan kabinet alternatif dan bukannya kabinet bayangan seperti yang dicadangkan PKR sebelum ini.

Katanya, hal itu kerana kabinet yang dicadangkan PKR bersifat sistem Westminster yang menampilkan kumpulan kanan penggubal undang-undang pembangkang.

Menurutnya, kabinet bayangan terbukti berfungsi dengan baik dalam sistem dua parti seperti di UK tetapi mungkin tidak sesuai dengan senario politik di Malaysia apabila tidak ada parti yang mendapat majoriti selesa di Dewan Rakyat.

“Kabinet bayangan sangat berguna kerana dapat mengambil alih kerajaan jika parti (pemerintah) jatuh.

“Tetapi di sini, kita tidak mempunyai satu parti dengan majoriti yang selesa untuk menjadi kerajaan.

“Bersatu (kumpulan Muhyiddin Yassin), Umno, PAS dan GPS – mereka harus bergabung, sedangkan di pembangkang, kita ada PKR, DAP dan Amanah.

“Bersatu (kumpulan Dr Mahathir Mohamad), Warisan dan Upko memutuskan untuk menjadi blok bebas,” katanya.

“Tetapi kita hanya dapat memilih kabinet alternatif yang ditunggu oleh calon PM yang memiliki sokongan yang cukup untuk membentuk kerajaan,” katanya.

Agar parlimen lebih dihormati

Namun Liew, tidak menjelaskan bagaimana pembangkang menyelesaikan masalah calon perdana menteri.

Liew, yang merupakan pengerusi tetap parti Warisan di Sabah berkata kabinet alternatif mestilah sesuatu yang dapat dilihat oleh orang ramai, boleh diharapkan dan memenuhi harapan mereka.

Sementara itu, Liew mendesak PN untuk meneruskan usaha yang dilakukan oleh pentadbiran PH sebelum ini dalam mereformasi undang-undang dan cabang perundangan.

Katanya, ia termasuk untuk menghidupkan kembali Rang Undang-undang Perkhidmatan Parlimen bagi mengembalikan kuasa autonomi parlimen.

“Namun, ada satu halangan. Kita perlu terlebih dahulu meminda Perlembagaan Persekutuan dan melihatkan faktor kewangan dan kakitangan,” katanya.

Menurut beliau rang undang-undang itu akan dapat membuat Dewan Rakyat dihormati setelah PN bertindak menggantikan speakernya.

“RUU itu akan mengembalikan kebebasan di Parlimen dan tidak akan ada gangguan dalam pelantikan dan pemilihan Speaker. Speaker akan dapat bertindak lebih bebas,” katanya.

Pada 12 Oktober 2005, penggubal undang-undang dari kedua belah pihak meminta agar rang undang-undang itu dikembalikan walaupun terdapat perbezaan dalam ideologi politik.

Sementara itu, dalam perkembangan lain, Liew mahu melihat RUU bagi memansuhkan hukuman mati mandatori dapat dibentangkan di parlimen dalam persidangan yang sedang berlangsung mengikut rancangan asal.

“Perlu ada penamat dalam hal ini,” katanya, sambil menambah bahawa sekitar 1,200 tahanan yang dijatuhkan hukuman mati menunggu keputusan sejak Okk 2018.

Harus bebas, bertanggungjawab ke parlimen

Minggu lalu, pengganti Liew, Takiyuddin Hassan berkata, kabinet akan membincangkan dan memutuskan mengenai perkara itu yang akan menerima laporan komprehensif oleh Jawatankuasa Khas bagi Mengkaji Hukuman Gantian terhadap Hukuman Mati Mandatori.

Laporan itu mengandungi cadangan untuk hukuman alternatif terhadap 11 kesalahan yang membawa hukuman mati mandatori, kesalahan di bawah Akta Dadah Berbahaya 1952 (Akta 234), dan 21 kesalahan lain, mengikut budi bicara mahkamah.

Dalam hal lain Liew mendesak kerajaan untuk mencontohi Britain dengan menubuhkan Suruhanjaya Undang-Undang dengan tujuan menyusun dan mengubah undang-undang.

Pentadbiran PH sebelum ini pada awalnya merancang untuk membentangkan RUU Suruhanjaya Undang-Undang dalam persidangan Dewan Rakyat pada bulan Mac, tetapi tidak dapat melakukannya kerana rampasan kuasa politik.

Liew berkata dia memperjuangkan pembentukan Suruhanjaya Undang-undang kerana mendapati beberapa kementerian sewaktu zaman PH tidak berkesan dalam merumuskan dan mengubah rang undang-undang yang disenaraikan dalam manifestonya.

Katanya, suruhanjaya yang dibentuk oleh mantan hakim dan pakar undang-undang akan mendapat maklum balas rakyat dan menyusun rang undang-undang tersebut.

“Ia harus bebas dan dapat dipertanggungjawabkan kepada parlimen,” katanya dan menambah Suruhanjaya Undang-Undang itu juga bermanfaat bagi pemerintah PN.

Tinggalkan komen anda