50 kakitangan Malindo Airways diambil semula bekerja


shadow

KIRA-KIRA 50 anak kapal Malindo Airways yang diberhentikan kerja pada April diambil semula bekerja setelah rundingan dibuat antara syarikat penerbangan dan Kesatuan Kebangsaan Anak Kapal Penerbangan Malaysia (NUFAM) hari ini.

Keputusan itu dibuat selepas mesyuarat antara syarikat penerbangan dan kakitangan yang diberhentikan di Jabatan Perhubungan Perusahaan Malaysia di Shah Alam.

Presiden NUFAM Ismail Nasaruddin yang mengetuai pasukan rundingan kesatuan itu berkata bahawa kesatuan itu telah mencadangkan syarikat penerbangan untuk mempertimbangkan pemberhentian pekerja kabin pada awal April.

Semasa mesyuarat pertama syarikat penerbangan juga diminta untuk menyelesaikan semua gaji dan elaun penerbangan yang belum dibayar kepada kru sejak awal Februari.

Memorandum persefahaman juga ditandatangani antara NUFAM dan syarikat penerbangan yang diketuai dan disaksikan pegawai IR.

“NUFAM sememangnya gembira kerana syarikat penerbangan bersetuju dengan cadangan Unio dan untuk itu ahli kami sangat berterima kasih kepada syarikat.

“Sebilangan kru kabin yang tidak dapat hadir menandatangani MoU hari ini dimaklumkan mengenai berita baik oleh rakan mereka yang menghadiri mesyuarat itu semalam,” katanya.

Beliau menambah bahawa walaupun pekerja memahami kesan penting Covid-19 terhadap perniagaan syarikat penerbangan, syarikat tidak boleh menggunakan jalan keluar yang paling mudah dengan memberhentikan pekerja mereka.

“Kami percaya ada cara lain syarikat penerbangan dapat mengurangkan kos dengan mengurangkan kerugian kepada pekerja mereka jika melakukannya dengan betul dengan bantuan jabatan IR dan Union, dan hari ini syarikat penerbangan sudah mencapai jalan penyelesaian menang-menang,” katanya.

Dengan persetujuan dan penyelesaian bersama ini, keadaan ini menjadikan keadaan tidak menyakitkan bagi semua pihak yang terlibat, katanya.

Malindo juga melonggarkan beberapa syarat dengan membenarkan anak kapal kabinnya melakukan pekerjaan sambilan bagi menampung kehidupan mereka kerana tidak mendapat elaun penerbangan pada musim Covid-19.

Kehilangan gaji pokok dan elauan penerbangan mempengaruhi ramai kru kabin syarikat penerbangan sejak perintah kawalan pergerakan yang bermula pada Mac.

“Syarikat penerbangan akan mengambil masa yang lebih lama untuk menjalankan perniagaan mereka sepanjang wabak ini dan Union akan mendesak kerajaan dan institusi kewangan untuk melihat masalah ini dengan serius bagi membantu perniagaan syarikat penerbangan serta pekerjanya.

“Semua orang juga memainkan peranan lebih besar sekarang bagi memastikan industri ini terus hidup tanpa memanfaatkan situasi Covid-19,” katanya.

Malah katanya kru kabin juga berdepan kerugian besar dan apa yang lebih teruk lagi akan hilang pekerjaan.

“Ini adalah kesan berganda bagi mereka,” katanya.

Tinggalkan komen anda