Untungnya Menerima Pembiayaan SME Bank


shadow

Wabak pandemik yang melanda negara ternyata memberi impak besar terutama dalam aspek ekonomi berikutan golongan peniaga tidak dapat meneruskan operasi mereka.

Disini SME memainkan peranan dalam mengurangkan bebanan usahawan berikutan Covid19 melanda dan sekaligus menjejaskan perniagaan mereka.

Beberapa initiatif telah dilaksanakan, dimana antaranya termasuklah memberikan moratorium automatik enam (6) bulan mengenai pembiayaan seperti yang diumumkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM).

Inisiatif ini akan memberi keuntungan kepada 2,930 pelanggan SME Bank dengan pembiayaan bernilai RM5.1 bilion.

Selain itu, SME Bank memberikan pelepasan sementara sehingga 6 bulan mulai 1 April 2020 untuk sewaan pembayaran untuk Kompleks Premis Usahawan (EPC), dimana ia boleh dinikmati oleh 248 penyewa dari 454 lot EPC di seluruh negara dengan penjimatan sehingga RM2.3 juta untuk kos operasi.

Dalam masa yang sama, Centre for Entrepreneur Development Agency (CEDAR) pula berperanan untuk membantu PKS dengan menyebarkan maklumat dan petua mengenai cara mengendalikan perniagaan dalam keadaan semasa dan membantu mereka merancang rancangan alternatif untuk perniagaan mereka melalui platform media dalam talian dan sosial.

Ini secara tidak langsung membantu usahawan untuk meneruskan perniagaan mereka walaupun dalam tempoh PKP.

Latihan perniagaan CEDAR juga masih diteruskan melalui platform pembelajaran dalam talian GrowthWheel dan kaedah dalam talian yang lain.

Penting bagi PKS untuk terus fokus dan jelas dengan rancangan perniagaan untuk memastikan mereka bersedia untuk menyesuaikan perniagaan mereka di tengah-tengah krisis COVID-19.

Setakat ini, CEDAR telah melatih lebih daripada 43,000 peserta dalam pelbagai bimbingan keusahawanannya sesi sejak penubuhannya pada tahun 2013.

Tinggalkan komen anda