Nasib tersadai, rakyat Malaysia kerja di Singapura ramai diberhentikan


shadow

Ada sebilangan rakyat Malaysia yang mencuba mencari rezeki di negara seberang ataupun perantauan. Negara Singapura antara yang sentiasa menjadi pilihan rakyat Malaysia untuk menjana pendapatan di sana.

Namun, sejak wabak pandemik COVID-19 melanda kebanyakan rakyat terutamanya berulang-alik dari Malaysia ke Singapura, mulai terjejas selepas pintu sepadan negara telah ditutup untuk memastikan rantaian COVID-19 terputus.

Ramai rakyat Malaysia dibuang, tiada pendapatan

Menurut laporan Harian Metro, salah seorang pencari rezeki di Singapura berkongsikan bawa, sudah ramai rakyat Malaysia termasuk rakan sepejuangannya diberhentikan kerja sejak bulan lalu. Hal ini sekali gus telah menyebabkan ramai yang hilang punca pendapatan sekelip mata.

Ada yang sanggup tersadai, cari kerja baru

Tambahnya lagi, ada yang dibuang kerja serta merta dan menyebabkan mereka tersadai di republik berkenaan. Malah, ada yang sanggup tersadaikan diri di negara berkenaan semata-mata untuk mencari pekerjaan yang lain.

Kongsianya lagi, syarikat di tempatnya bekerja hanya mengambil bekas pramugari dan pramugari warganegara Singapura sebagai pekerja bagi menggantikan rakyat Malaysia yang diberhentikan. Ringkasnya, kerajaan Singapura mengutamakan nasib rakyat mereka terlebih dahulu.

Seramai 174,834 rakyat Malaysia dilaporkan sudah kembali dari Singapura minggu lalu. Mengikut statistik, kira-kira 400,000 rakyat Malaysia mencari nafkah di Singapura dengan hampir 250,000 daripadanya berulang-alik setiap hari menerusi Tambak Johor selain laluan kedua di Kompleks Sultan Abu Bakar (KSAB) di Tanjung Kupang, Gelang Patah.

Bahkan, ramai yang menghela nafas lega apabila kerajaan Malaysia mengumumkan pekerja Malaysia di Singapura tidak perlu membayar separuh dari kos di pusat kuarantin di Johor Bahru sebaliknya menjalani kuarantin di rumah masing-masing.

Sumber: Harian Metro. 

Tinggalkan komen anda