Hutang negara mungkin cecah 55% akhir tahun ini


shadow

TAHAP hutang negara berkemungkinan mencecah had berkanun 55% pada akhir tahun ini daripada 52% ketika ini berikutan pelaksanaan langkah perlu untuk menyelamatkan nyawa, kehidupan serta merangsang ekonomi, kata Menteri Kewangan Tengku Zafrul Abdul Aziz.

Kerajaan mengumumkan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (Prihatin) bernilai RM260 bilion diikuti Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (Penjana) bernilai RM35 bilion bagi menangani impak pandemik Covid-19 terhadap ekonomi negara dengan suntikan fiskal langsung kerajaan sebanyak RM45 bilion.

“(Tetapi), saya pernah menyebut beberapa kali bahawa 97% hingga 98% hutang kita adalah hutang dalam negeri (negara).

“Ini penting kerana ia bermakna dedahan kita terhadap risiko turun naik mata wang asing adalah amat terhad,” katanya ketika membentangkan Laporan Ke-10 Unit Pelaksanaan Dan Koordinasi Stimulus Ekonomi Antara Agensi Nasional (Laksana) bagi Pelaksanaan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin dan Penjana di laman Facebook beliau di Kuala Lumpur, hari ini.

Dalam temu bual baru-baru ini, Tengku Zafrul berkata suntikan fiskal langsung berjumlah RM10 bilion ke dalam Penjana dijana menerusi instrumen Sekuriti Kerajaan Malaysia (MGS) dan Terbitan Pelaburan Kerajaan Malaysia (MGII).

Beliau juga berkata Malaysia juga mempunyai kemampuan terhadap nisbah hutang 55% daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).

Selain itu, Tengku Zafrul turut menegaskan bahawa kerajaan amat komited dalam memastikan disiplin fiskal dapat diteruskan.

“Penganalisis, agensi panarafan dan pelabur memahami bahawa Malaysia seperti negara lain, akan mencatatkan defisit yang lebih tinggi berikutan pelbagai langkah rangsangan ekonomi. Ya..defisit belanjawan Malaysia diunjurkan meningkat kepada 5.8-6.0%,” katanya.

Sebelum ini, Belanjawan 2020 mengunjurkan defisit itu pada 3.4%.

“Memandang ke hadapan, apa yang lebih penting adalah apa yang kita lakukan untuk memperbaiki keadaan ini.

“Kerajaan komited terhadap disiplin fiskal untuk mengembalikan defisit fiskal di bawah 4.0% dalam tempoh 3 hingga 4 tahun akan datang,” kata beliau. – Bernama

Tinggalkan komen anda