Dua warga Bangla ‘kantoi’ jual dokumen palsu saringan Covid-19 tepi jalan


shadow

Ketika negara sedang berjuang melawan pendemik Covid-19, masih ada individu yang tidak bertanggungjawab dengan mengambil kesempatan diatas kesulitan yang sedang dihadapi negara.

Sindiket didalangi warga tempatan

Menerusi laporan daripada Bernama, pihak berkuasa telah berjaya menumpaskan sindiket pemalsuan dokumen keputusan ujian saringan negatif Covid-19 terutamanya untuk warga asing.

Dalam pada itu, dua orang warga Bangladesh ditahan semasa serbuan di Jalan Alor, Kuala Lumpur pada Jumaat petang yang menjaga kaunter menguruskan pengeluaran dokumen palsu itu.

Beroperasi tepi jalan

Kegiatan pemalsuan tersebut didapati didalangai oleh warganegara tempatan dan sudah beroperasi sekitar satu hingga ke 2 minggu sebelum ini.

Pihak tidak bertanggungjawab itu juga dipercayai menggaji warga Bangladesh sekitar RM1,500 sebulan. Kegiatan tersebut telah  beroperasi di tepi jalan dan menyasarkan warganegara asing dengan bayaran RM50 untuk satu dokumen pemalsuan itu.

Bahayakan orang ramai

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Seri Mazlan Lazim berkata, pihaknya memandang serius isu pemalsuan dokumen keputusan ujian saringan Covid-19 ini, dan tindakan tegas akan diambil terhadap mereka yang menyalahi undang-undang.

“Sikap tidak bertanggungjawab dan hanya mengutamakan keuntungan sebegini hanyalah membahayakan orang ramai dan menjejaskan usaha kerajaan untuk memutuskan rantaian jangkitan Covid-19.” 

Sehubungan dengan itu, rang ramai yang mempunyai sebarang maklumat boleh menyalurkannya dengan menghubungi Hotline Polis Kuala Lumpur di talian 03-2115 9999 atau menghubungi mana-mana Balai Polis berdekatan.

Sumber : Bernama

Tinggalkan komen anda