Najib Kata Penggubahan Wang Haram Bukan Jenayah: Dr Mahathir persoal perjanjian Riza


shadow

DR Mahathir Mohamad sekali lagi mempersoalkan perjanjian yang dibuat oleh kerajaan dalam kes Riza Shahriz Abdul Aziz.

Di bawah perjanjian berkenaan, anak tiri Najib Razak itu dilepaskan tanpa dibebaskan (DNAA) pada 14 Mei lalu atas lima pertuduhan pengubahan wang haram berjumlah AS$248 juta (RM1.25 bilion) berkaitan penyelewengan dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

“Najib mengatakan keputusan berkenaan dengan tuduhan pengubahan wang haram terhadap Reza Aziz adalah wajar kerana pengubahan wang haram bukanlah suatu jenayah (di sini). Oleh itu, penyelesaian itu bukan “tawar menawar”.

“Sekiranya ia bukan jenayah, maka apakah pembebasannya tidak sama dengan pembebasan – pembebasan untuk bagaimana jika pengubahan wang haram bukan jenayah?“Panggil dengan nama apa pun tetapi penyelesaiannya unik.

“Seorang pencuri mencuri wang dan ketika ditangkap dituduh mencuri atau menyalahgunakan kuasa atau menyimpan wang yang diperoleh secara haram dan diminta untuk mengembalikan sejumlah wang tersebut. Dia kemudian akan dilepaskan walaupun tidak dibebaskan.

“Tidak dibebaskan bermaksud dia masih bersalah seperti yang didakwa. Tak mengapa. Yang harus dia lakukan hanyalah mengembalikan kurang dari separuh wang yang telah dicurinya. Ini bermakna dia akan menikmati lebih dari separuh wang yang dicurinya dan menjadi orang bebas,” tulis bekas perdana menteri itu di blognya hari ini.

Beliau berkata ini sebagai maklum balas terhadap pernyataan Najib baru-baru ini bahawa keputusan berkenaan dengan tuduhan pengubahan wang haram terhadap Riza adalah wajar kerana pengubahan wang haram bukanlah suatu jenayah dan penyelesaian itu bukan “tawar menawar”.

“Jika itu bukan jenayah, maka apakah dilepaskan tanpa dibebaskan – pembebasan untuk apa jika pengubahan wang bukan jenayah?” membantah Dr Mahathir.

Tinggalkan komen anda