Syarikat penerbangan tawar khidmat kargo untuk kurangkan kesan krisis Covid-19


shadow

Syarikat penerbangan tempatan akan mengangkut kargo dan bukannya penumpang tidak lama lagi ketika industri penerbangan negara berusaha mengurangkan kesan krisis Covid-19 yang menyaksikan kemerosotan jumlah penumpang berikutan sekatan perjalanan dan pemeriksaan kesihatan masih kekal.

Lembaga Perwakilan Penerbangan Malaysia (BAR-Malaysia) berkata, daripada pesawat terbiar di landasan tanpa menjana pendapatan, syarikat penerbangan tempatan akan mengambil kargo, termasuk kargo ringan yang boleh dibawa di kabin.

“Ini akan menjadi langkah seketika sementara syarikat penerbangan menunggu penumpang kembali,” kata pengerusinya Suresh Singam kepada FMT.

Ketika ini, beliau berkata, 105 syarikat penerbangan di seluruh dunia melakukan penerbangan P2C (penumpang kepada kargo) atau CiC (kargo dalam kabin).

Pada awal Mei, Malaysia Airlines menggunakan Airbus A380 untuk mengangkut 36 tan muatan antara Kuala Lumpur dan London. Sebanyak 400 penerbangan P2C dikendalikan antara Mac dan 27 Mei.

Suresh berkata kementerian pengangkutan dan Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) menyokong idea itu.

“Mereka bekerjasama untuk membolehkan syarikat penerbangan melakukan operasi P2C dan CiC,” tambahnya.

Inisiatif seperti itu bukanlah perkara baru. Pada April, Reuters melaporkan Lufthansa Technik AG dari Jerman, Avianor dari Kanada, Kumpulan HAECO dari Hong Kong dan Akka Technologies dari Belgium adalah antara syarikat yang menukar tempat duduk atau menambah jaring dan alat penyimpanan ke kabin untuk memenuhkan kargo selain daripada pelancong.

Sementara Austrian Airlines yang dimiliki Lufthansa mula menukar kebanyakan tempat duduk penumpang kepada Boeing 777, LOT dari Poland serta Delta Air Lines juga mengkaji perubahan pengangkutan.

Pakar pengangkutan, Goh Bok Yen berkata trend itu harus diterokai lebih jauh berikutan syarikat penerbangan sukar untuk terus bertahan dengan hanya bergantung sepenuhnya kepada penumpang.

Goh berkata trend pengangkutan kargo juga boleh menjadi peluang untuk berkembang dalam sektor itu.

Malaysia Airlines, boleh berkembang dalam pasaran itu sebagai syarikat pengangkutan negara dengan menawarkan pengalamannya dalam industri penerbangan, tambahnya.

“Namin syarikat penerbangan di sini memerlukan hab pengangkutan yang dibina dengan baik untuk memanfaatkan permintaan ini.

“Di sinilah kerajaan boleh membantu syarikat penerbangan tempatan berikutan ia di luar kemampuan syarikat penerbangan itu sendiri,” kata Goh, yang menjadi perunding pengangkutan selama 30 tahun, kepada FMT.

Beliau berkata hab itu antara lain perlu merangkumi jaringan landasan ke pelbagai wilayah dan pelabuhan, serta infrastruktur untuk menampung mod pengangkutan lain.

Goh mengesyorkan agar ia terletak di kawasan yang luas bagi membolehkan aktiviti sokongan seperti pembungkusan semula dan pengedaran, terutama untuk kargo yang berkaitan dengan e-dagang. Ia juga harus diberikan status zon perdagangan bebas, katanya.

“Kami memiliki aset yang diperlukan seperti kawasan yang luas, infrastruktur yang tersedia, dan pesawat yang saat ini kurang digunakan. Kerajaan perlu menyedari potensi ini.”

Roger Teoh, yang memiliki kelulusan doktor falsafah dalam kajian pengangkutan, berkata harga bahan bakar pesawat yang rendah dan kenaikan kadar kargo udara berikutan penurunan kapasiti kargo dalam sektor penerbangan memungkinkan penggunaan pesawat penumpang sebagai pesawat khusus kargo.

Beliau juga berkata langkah menjadi P2C munasabah jika krisis Covid-19 berlanjutan.

Bagaimanapun, beliau berbicara mengenai kemungkinan harga bahan bakar pesawat akan meningkat dan kadar pengangkutan udara akan merosot sekiranya setiap syarikat penerbangan mengambil pendekatan ini.

“Pendekatan yang lebih logik adalah syarikat penerbangan menukar pesawat yang hampir dengan usia persaraan, untuk mengimbangi kos dan risiko dengan mengubahnya semula kepada konfigurasi penumpang.

Tinggalkan komen anda