PKP diperkasakan di Pudu untuk sasar ujian Covid-19 pada warga asing


shadow

Perintah kawalan pergerakan (PKP) diperkasakan di beberapa kawasan di Pudu adalah untuk membolehkan barisan hadapan kesihatan menjalankan ujian Covid-19 dan mengenakan kuarantin terhadap warga asing.

Ahli Parlimen Bukit Bintang, Fong Kui Lun, yang datang untuk mengunjungi kawasan terlibat, mengatakan terdapat sekitar 500 hingga 1,000 warga asing di kawasan itu, yang kebanyakannya terdiri daripada warganegara Myanmar dan Bangladesh.

“Saya diberitahu oleh polis bahawa PKP diperkasakan adalah untuk warga asing.

“Ujian (covid-19) akan dijalankan ke atas mereka kerana terdapat kes yang dilaporkan di sini.

“Penduduk tempatan dibenarkan keluar (dari kawasan yang disekat) tetapi mereka perlu mendapat kebenaran daripada polis,” katanya kepada media.

Fong menemui media selepas dia mengadakan perbincangan singkat dengan ketua polis Dang Wangi, Mohd Fahmi Visuvanathan Abdullah.

Pusat khidmat Fong adalah salah satu daripada kira-kira 800 premis di kawasan yang telah dipasang kawat duri sejak semalam.

Semalam, Kementerian Kesihatan mendedahkan bahawa 18 kes baru di Kuala Lumpur semuanya berasal dari satu sumber – di sekitar pasar Pudu.

Kumpulan ini pada masa ini mempunyai 30 kes – semuanya melibatkan warganegara asing.

Sebelum ini, pihak berkuasa telah melakukan serbuan terhadap ratusan warga asing tanpa dokumen di Selayang dan Masjid India, yang sebelum ini di bawah perintah kawalan pergerakan diperketatkan (PKPD).

Kumpulan hak asasi manusia mengkritik strategi kerajaan itu, dengan mengingatkan bahawa dengan menyasarkan warga asing tanpa dokumen dapat menanamkan rasa takut dan menghalang mereka untuk tampil membuat ujian Covid-19.

Tinggalkan komen anda