PKP : Bukit Bintang lengang dan sunyi


shadow

KUALA LUMPUR – Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), yang kini memasuki fasa ketiga, telah menyebabkan kawasan metropolitan paling sibuk dan paling ramai di negara ini – Bukit Bintang, lengang dan sunyi, seperti sebuah bandar yang ditinggalkan, menjadikan ia satu pemandangan yang jarang-jarang berlaku dalam sejarah negara.

Berdasarkan pemerhatian Bernama, yang meninjau jalan-jalan kosong di Bukit Bintang yang sunyi, melewati waktu larangan pergerakan pada waktu malam PKP, membawa perasaan tenang tetapi hiba, terutama tatkala melihat bagaimana pandemik COVID-19 telah memberi kesan terhadap penutupan banyak kedai di kawasan itu.

Namun, jika dilihat dari sudut positif, lengangnya Bukit Bintang menunjukkan bahawa masyarakat telah menjalankan tanggungjawab mereka dengan mematuhi perintah tersebut, kerana ini merupakan langkah penting dalam memutuskan rantaian penularan jangkitan wabak COVID-19.

Seorang anggota polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi, Inspektor Mohamad Kushairy, 37, berkata ketika beliau bertugas di sekatan jalan raya di kawasan itu, beliau sendiri tidak pernah melihat Bukit Bintang berada dalam keadaan seperti itu, seumpama filem apokaliptik ekoran kawasan ditinggalkan.

“Saya berada di sini sejak PKP fasa pertama bermula, kenderaan yang datang ke sini terutama pada setiap malam semakin berkurang, ini menunjukkan bahawa rakyat Malaysia memandang serius PKP ini dan juga kerana hukuman yang lebih ketat dikenakan kepada mereka yang didapati melanggar perintah.

“Biasanya walaupun pada jam 4 pagi, kawasan ini masih penuh dengan orang, tidak pernah anda melihat sesuatu seperti ini berlaku, (kawasan lengang dan kosong) kecuali ketika ini. Ia benar-benar sesuatu yang dalam sejarah, dan selepas jam 10 malam, anda boleh berbaring di tengah-tengah persimpangan jalan tanpa perlu risau dengan kenderaan yang datang,” katanya kepada Bernama.

Walaupun tiada kelibat orang ramai, jalan-jalan di Bukit Bintang kelihatan ‘masih hidup’ apabila lampu-lampu berwarna-warni menyinari jalan-jalan kosong, dan lampu itu terus menyala sehingga subuh dari bangunan Pavillion Kuala Lumpur, termasuk paparan iklan digital dan lampu jalan, yang menerangi jalan-jalan sekitar ibu negara.

Sementara itu, seorang pengawal keselamatan sebuah hotel tempatan, Mustafa Ibrahim, 56, meluahkan rasa sedih melihat semua kedai dan perniagaan ditutup, dan tempat-tempat lain dikosongkan kerana virus COVID-19.

“Tempat ini selalu penuh dengan orang dan hiburan, akan ada pemuzik jalanan yang menyanyikan lagu pada waktu malam dan orang ramai akan berkumpul, agak sedih memikirkan betapa meriahnya tempat ini, kini  ia sepi,” katanya.

Mustafa menambah sebagai rakyat Malaysia, kita tidak boleh melupakan peristiwa ini kerana ia adalah peringatan yang baik untuk semua orang, bahawa dalam kesusahan, rakyat tetap tenang dan melaluinya bersama-sama sebagai sebuah bangsa yang bersatu.

Bukit Bintang terkenal sebagai salah satu pusat metropolitan yang paling sibuk di Kuala Lumpur yang tidak pernah ‘tidur’, ia selalu menarik ramai pembeli, pelancong dan pekerja perniagaan ke pusat membeli-belah modennya, hotel-hotel lima bintang, restoran dan pusat serta lokasi tumpuan pada waktu malam.

Wabak COVID-19 telah memberi kesan kepada lebih daripada dua juta orang di ibu kota dan menyebabkan lebih 150,000 kematian di seluruh dunia, dan di Malaysia, lebih daripada 5,000 orang telah dijangkiti dengan 88 kematian direkodkan.

Baru-baru ini, PKP telah dilanjutkan sehingga 28 April, yang meletakkan Malaysia dalam tempoh kritikal untuk memutuskan rantaian penularan COVID-19 dan pihak berkuasa juga melaksanakan tindakan lebih ketat terhadap mereka yang melanggar PKP.

SUMBER – BERNAMA

Tinggalkan komen anda