Perebutan Kepulauan Spratly, kembali menjadi zon panas


shadow

Kepulauan Spratly sekali lagi menjadi zon panas kerana pertembungan kuasa serantau antara China dan Amerika Syarikat (AS), kapal-kapal perang kedua-dua negara itu mula bergerak ke lokasi berkenaan.

Memetik Sinar Harian, kejadian itu berlaku apabila kapal eksplorasi Petronas, West Capella yang berada di Zon Ekonomi Eksklusif (EEZ) Malaysia dilaporkan dirapati oleh kapal-kapal Pengawal Pantai China dan berlakunya stand off.

Kapal-kapal Pengawal Pantai China sering menceroboh EEZ Malaysia dan negara ASEAN lain dengan mendakwa hampir keseluruhan Laut China Selatan adalah milik mereka hanya berdasarkan sejarah dan nostalgia.

Tindakan China mewujudkan Nine Dash Line adalah jelas melanggar Konvensyen Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) mengenai Undang-Undang Laut (UNCLOS) 1982 yang meletakkan laut 200 batu nautika dari pantai adalah EEZ milik negara terbabit.

Namun, dalam isu pertindihan laut, tindakan China terhadap Malaysia tidak sekeras pertembungan mereka dengan Vietnam dan Filipina, ia mungkin China masih menghargai bahawa Malaysia ialah negara ASEAN pertama yang menormalisasikan hubungan diplomasi dengan negara tembok besar itu pada tahun 1974.

Terdahulu, sejak hujung 1980-an, China dan Vietnam sudah berkonfrontasi banyak kali di sekitar Kepulauan Spratly dan Paracel yang menjadi rebutan. Pertembungan itu menyebabkan ratusan tentera kedua-dua negara terbunuh.

Justeru, Menteri Luar, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, Malaysia berpendirian bahawa setiap perselisihan berhubung isu pertikaian Laut China Selatan harus diselesaikan secara damai.

“Sebarang kemalangan yang berlaku boleh menggugat keamanan, keselamatan dan kestabilan rantau ini.

“Oleh kerana Laut China Selatan adalah laluan perdagangan laut terpenting dunia, sebarang konflik boleh menjejaskan ekonomi dunia.

“Malaysia perlu bijak dan tahu membawa diri. Kita tidak mahu menjadi gajah lawan gajah, pelanduk mati di tengah-tengah,” katanya.

Tambahnya, paling penting Malaysia perlu berani mempertahankan wilayah yang memang milik negara.

Tinggalkan komen anda