Jangan rasa selesa kes jangkitan Covid-19 menurun, kata KP kesihatan


shadow

JUMLAH kes positif Covid-19 mungkin menyaksikan penurunan namun Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah belum bersedia untuk mengumumkan perang terhadap virus itu telah berakhir.

Malaysia hari ini melaporkan 54 jangkitan baru dalam masa 24 jam, jumlah kes baharu terendah dalam sehari sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula pada 18 Mac lalu.

“Kami mendapat kenaikan dua digit dan mungkin akan melihat kenaikan satu digit tidak lama lagi, tetapi kami tidak boleh berpuas hati dan mesti mengambil semua langkah berjaga-jaga yang diperlukan,” katanya pada sidang akhbar hariannya di Putrajaya hari ini.

Dr Noor Hisham menjawab pertanyaan mengenai apakah kementerian akan mengusulkan untuk melanjutkan PKP, dan apakah pihaknya mempertimbangkan kesan ekonomi dari perintah itu.

“Semasa fasa pertama dan kedua PKP, perkhidmatan penting dibenarkan untuk diteruskan. Di bawah fasa ketiga, kita harus melihat apa yang boleh kita longgarkan dengan tetap menjaga garis panduan.

“Tidak boleh ada perhimpunan besar-besaran, orang rama mesti amalkan penjarakan sosial, mencuci tangan, membersihkan diri dan membersihkan kawasan awam.

“Ini adalah amalan yang harus diterapkan bahkan setelah PKP,” kata Dr Noor Hisham.

Beliau juga diminta untuk menjelaskan prosedur operasi standard (SOOP) kementerian untuk industri tertentu beroperasi pada fasa ketiga PKP.

Beliau mengatakan bahawa kementerian akan meneliti sektor utama dan membincangkan garis panduan khusus dengan agensi yang berkaitan.

Mengenai apakah akan ada lanjutan PKP, beliau mengatakan Malaysia mengikuti garis panduan yang sama dengan Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

“Mereka menilai kadar kematian, jangkitan dan akibatnya. Kami juga menggunakan faktor-faktor ini dalam memantau PKP.

“Kematian kita sangat rendah dibandingkan dengan yang lain tetapi untuk jangkitan, kita turut memasukkan semua 2.115 kes positif walaupun mereka tidak menunjukkan simptom namun ia masih boleh berjangkit.”

Pada masa ini terdapat 2,115 kes aktif setelah mengambil kira pemulihan dan kematian daripada jumlah 5,305 jangkitan sehingga hari ini.

Setakat ini, Malaysia mencatatkan 88 kematian, atau 1.66% daripada jumlah kes.

Dr Noor Hisham menambah bahawa sudah tiga bulan sejak kes Covid-19 pertama dilaporkan di Malaysia.

Walaupun negara ini mencatat penurunan jumlah jangkitan baru, beliau mengatakan orang ramai tidak boleh menganggap hal ini menjadi alasan mereka boleh mengabaikan PKP, kerana wabak itu masih belum berakhir.

Tinggalkan komen anda