Benarkah PM Sedang Pasang ‘Cable’ Dalam GLC?


shadow

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dikatakan bakal menawarkan jawatan tertinggi di syarikat-syarikat GLC kepada kesemua Ahli Parlimen Parikatan Nasional (PN).

Difahamkan, tindakan itu dibuat dalam usaha untuk mengukuhkan kedudukan serta kuasa beliau sebagai Perdana Menteri.

Malah, Ahli Parlimen PN juga telah dimaklumkan tentang pelantikan itu dan agensi yang bakal diterajui.

Dipetik dari FocusMalaysia, difahamkan antara nama yang hangat diperkatakan termasuklah Ahli Parlimen dari UMNO seperti Ahli Parlimen Arau, Datuk Seri Shahidan Kassim untuk Felda dan Ahli Parlimen Besut, Datuk Seri Idris Jusoh atau Ahli Parlimen Machang, Datuk Ahmad Jazlan Yaakub bagi Majlis Amanah Rakyat (Mara).

Buat masa ini, Pengerusi Felda ialah Tan Sri Mohd Bakke Salleh namun menurut laporan The Straits Times Singapura, 3 April lalu, dikatakan beliau telah ditukarkan untuk menerajui Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB). Bakke dilantik sebagai pengerusi Felda pada 26 Jun tahun lepas dalam kontrak dua tahun.

Selain daripada perubahan status, sebagai pengerusi dana, kini Muhyiddin juga difahamkan cuba mengubah status quo bagi pasukan pengurusan syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC) serta pengawal selia Bursa Malaysia dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.

GLIC adalah dana kekayaan berdaulat Khazanah Nasional Bhd, pengurus dana Permodalan Nasional Bhd, kumpulan wang persaraan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja, dana pencen Kumpulan Wang Persaraan Diperbadankan, dana angkatan tentera Lembaga Tabung Angkatan Tentera dan dana jemaah haji Lembaga Tabung Haji.

Menerusi FocusMalaysia, dilaporkan sebelum ini bahawa Pengerusi Perkeso, Zakri Khir telah mengemukakan peletakan jawatannya dan akan diganti oleh Ahli Parlimen Sabak Bernam, Datuk Mohd Fasiah Mohd Fakeh dari Bersatu. Malah, MARA juga telah menyaksikan perubahan berikutan Pengerusinya, Hasnita Hashim dan ahli lembaganya telah dipecat pada 18 Mac.

Rizab Malaysia pada 3 April, melaporkan bahawa Dr Nungsari Radhi meletak jawatan dari Institut Penyelidikan Khazanah. Nungsari dalam masa yang sama, juga merupakan Pengerusi Eksekutif Suruhanjaya Penerbangan Malaysia.

Perubahan kepimpinan yang lain termasuk penamatan Datuk Noripah Kamso selaku pengerusi Bank Rakyat pada 3 April. Kontraknya akan berakhir pada Disember tahun ini.

Pada 1 April, Malay Mail melaporkan bahawa Datuk Noor Farida Mohd Ariffin telah dialih keluar sebagai Pengerusi Dana Pembangunan Sumber Manusia (HRDF), malah keseluruhan ahli lembaganya juga turut dipecat.

Jawatan Noor Farida kemudiannya telah digantikan oleh bekas Ketua Pemuda MIC, Datuk Nelson Renganathan yang juga merupakan pengerusi Sekolah Antarabangsa Regent.

Portal berita Free Malaysia Today juga ada melaporkan bahawa kedudukan Mohamad Nageeb Ahmad Abdul Wahab sebagai pengerusi Felcra kini dalam pertimbangan.

Tinggalkan komen anda