Parlimen Belum Sahkan Muhyiddin Sebagai Perdana Menter: Kadir Jasin


shadow

Bekas pengarang kumpulan The New Straits Times Press (M) Bhd, A Kadir Jasin menganggap Perdana Menteri yang ada sekarang adalah Perdana Menteri yang belum disahkan oleh Parlimen.

Ini kerana katanya, pemilihan Tan Sri Muhyiddin sebagai Perdana Menteri bukanlah melalui pilihan raya tetapi dengan menarik Bersatu keluar daripada kerajaan Pakatan Harapan.

“Sepatutnya dia mengekalkan sidang Parlimen yang dijadualkan bermula 9 Mac ini bagi membolehkan undian ahli Dewan Rakyat dibuat. Sebaliknya dia meminta sidang ditangguhkan ke bulan Mei.

“Jadi walaupun dia telah diangkatsumpahkan oleh Raja tapi dia belum dapat pengesahan daripada rakyat jelata melalui Parlimen.

Kadir menambah, tanpa sidang Dewan, tidak adalah undang-undang sedia ada boleh dipinda atau dimansuhkan dan undang-undang baru dibuat.

Malah jelas beliau, keadaan negara tidak dapat dibahaskan dan demokrasi tergantung semata-mata kerana kerajaan PB tidak pasti sama ada mendapat sokongan Parlimen atau tidak.

“Sekarang kuasa di tangan eksekutif (PM) yang belum disahkan oleh undi percaya di Parlimen.

“Dalam pengistilahan dan semangat demokrasi berparlimen, PM dan kerajaan yang bakal dibentuknya adalah kerajaan sementara kerana tidak mendapat mandat rakyat melalui Parlimen atau pilihan raya.

“Mohd Najib pula adalah bekas Perdana Menteri yang semasa berkuasa telah melantik Muhyiddin sebagai timbalan dan kemudian menyingkirkannya kerana membangkitkan isu skandal 1MDB.

“Kini Najib adalah OKT rasuah. Sebagai orang kena tuduh dia bergantung nasib kepada kerajaan dan mahkamah. Bayangkanlah sendiri implikasinya!

“Apatah lagi, dia sendiri mengalu-alukan kes pembunuhan Altantuya Shaariibuu dibuka semula. Adakah PM akan buka semula kes itu?

Sehubungan itu jelas beliau, adalah sangat penting diperhatikan dan dihalusi apa yang akan berlaku kepada rakyat jelata semua apabila dua orang ini berbaik-baik semula.

Tun Mahathir sanggup terima Ahli Parlimen Umno sebagai individu tetapi tolak jenis macam Najib, Zahid Hamidi dan Adnan Mansor.

Namun, Muhyiddin sanggup menerima pemimpin “lock, stock and barrel”.

Tinggalkan komen anda