Hari pertama perintah kawalan pergerakan – ada terus ingkar


shadow

Kebanyakan kedai tutup pada hari pertama perintah kawalan pergerakan yang bermula hari ini, untuk membendung penularan wabak Covid-19.

Bagaimanapun tetap ada yang ingkar arahan tersebut sehingga perlu diarahkan pihak berkuasa untuk berbuat demikian.

Ia termasuklah sejumlah restoran yang membenarkan pelanggan untuk makan di premis mereka, dan beberapa pasar tani yang masih meneruskan operasi biarpun tidak dikecualikan daripada perintah berkenaan.

China Press melaporkan rakaman video yang menunjukkan pihak berkuasa tempatan mengarahkan peniaga pasar tani di Kuala Langat untuk menghentikan jualan.

Menurut rakaman itu, pegawai yang menaiki kenderaan menggunakan pembesar suara untuk mengarahkan para peniaga menghentikan jualan.

Berdasarkan perintah kawalan pergerakan, hanya pasar awam yang dibenarkan beroperasi sementara pasar tani, pasar malam dan pasar-pasar lain dilarang.

Restoran pula tidak dibenarkan menerima pelanggan untuk makan di situ, sebaliknya hanya boleh menjual makanan untuk dibawa pulang dan menerusi khidmat penghantaran.

Sesetengah peniaga yang beroperasi macam biasa hari ini berkata mereka tidak jelas dengan perintah kawalan pergerakan.

Menurut laporan itu lagi, 70 peratus penjaja masih beroperasi seperti biasa di pasar Pudu hari ini, dengan alasan tidak dimaklumkan mengenai perintah berkenaan.

“Dewan Bandaraya Kuala Lumpur kata tidak dibenarkan, tapi kami tak terima apa-apa notis. Kami hanya tahu mengenainya hari ini,” kata seorang penjaja.

Berdasarkan perintah berkenaan, yang berkuat kuasa bermula hari ini sehingga 31 Mac, semua jenis perniagaan dan perkhidmatan kecuali perkhidmatan penting perlu ditutup.

Di Sungai Petani, Kedah, seorang pemilik kedai kopi dilaporkan membenarkan pelanggannya untuk makan dan minum di kedainya.

Di Subang Jaya, sebuah restoran berdekatan pasar SS15 terus menyediakan makanan kepada pelanggan seperti biasa di premis, seperti laporan Malay Mail.

Salah seorang pekerja di situ memaklumkan dia tidak menerima sebarang makluman daripada majikannya.

Di Miri, Sarawak, dilaporkan pelanggan, yang rata-ratanya golongan berusia, berkumpul seperti biasa di kedai kopi untuk bersarapan.

Bagaimanapun, perniagaan-perniagaan lain sudah mula melaksanakan langkah untuk patuh pada perintah kawalan pergerakan.

Pemeriksaan di sekitar Lembah Klang mendapati restoran memaparkan notis bahawa mereka hanya akan melayan pesanan makanan untuk dibawa pulang.

Kerusi juga didapati disusun pada jarak sesuai buat pelanggan-pelanggan yang menunggu makanan mereka siap.

Ada juga pengusaha restoran yang menutup ruang makan manakala beberapa lagi tidak meletakkan kerusi di kedainya.

Perintah kawalan pergerakan menjadikan Lembah Klang yang biasanya sibuk menjadi “bandar hantu”, dengan perniagaan-perniagaan tidak penting menutup operasi dan orang ramai memilih untuk tidak keluar rumah. 

Tinggalkan komen anda