Hari 85: Hari pertama kes Najib di bawah PM baru


shadow

Perbicaraan jenayah bekas perdana menteri Najib Razak melibatkan dakwaan penyalahgunaan dana dari SRC International Sdn Bhd memasuki hari 85 hari ini di Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur.

Perbicaraan pagi ini merupakan yang pertama selepas pertukaran perdana menteri.


10.15 pagi: Prosiding ditangguhkan ke pukul 2.30 petang petang ini.

Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Mohd Nazlan Mohd Ghazali membenarkan permohonan oleh DPP V Sithambaram.

Mahkamah diberitahu bahawa ini adalah kerana saksi kesembilan pembelaan, Penolong Pesuruhjaya SPRM, Mohd Nasharudin Amir, hanya boleh mendapatkan dokumentasi yang relevan sekitar selepas tengah hari ini.

Dokumen-dokumen berkaitan diperlukan untuk Nasharudin rujuk dalam pemeriksaan balas oleh Sithambaram berhubung keberadaan Najib pada 11 Januari 2010.

Sithambaram sedang berusaha untuk semak balas Nasharudin sama ada pada 11 Januari 2010, Najib yang merupakan perdana menteri ketika itu dalam pertemuan tidak rasmi dengan pemerintah Saudi ketika itu Raja Abdullah di Riyadh, atau sama ada Najib menghadiri pelancaran ibu pejabat korporat 1MDB di Kuala Lumpur, Malaysia .


10.08 pagi: Najib masuk kandang saksi dan perbicaraan di hadapan Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali bermula.


9.40 pagi: Perbicaraan bermula sedikit lewat pagi ini kerana peguam Najib, Muhammad Shafee Abdullah terpaksa menghadiri dua prosiding mahkamah yang berasingan.

Yang pertama, di hadapan hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Muhammad Jamil Hussin, berhubung kes RM9.5 juta wang haram melibatkan Shafee.

Yang kedua adalah sebutan kes RM2.28 bilion 1MDB melibatkan Najib di hadapan Hakim Collin Lawrence Sequerah.

Tinggalkan komen anda