Covid 19: MAS Kurangkan Gaji Pengurusan Kanan


shadow

KUALA LUMPUR: Malaysia Airlines Bhd Malaysia Airlines Bhd (MAS) akan mengurangkan 10 peratus daripada gaji pengurusan kanannya serta mengurangkan elaun mereka, berkuatkuasa dari bulan ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Kapten Izham Ismail berkata pemotongan kos itu adalah untuk menampung permintaan yang lemah bagi perjalanan udara akibat wabak Covid-19.

“Malangnya, Covid-19 telah menghalang momentum pertumbuhan kita. Kita perlu bersatu untuk memerangi krisis ini. Ia telah sembilan minggu, aliran tunai bukan sahaja menjejaskan MAG tetapi juga industri (penerbangan) secara keseluruhan, “katanya menerusi video kepada kakitangan MAG hari ini.

Dalam video tujuh dan setengah minit, Izham berkata MAG tidak terkecuali oleh kesan Covid-19.

“Oleh itu, tindakan drastik perlu diambil oleh kita semua. Saya akan menjangkau semua anda lebih banyak pada hari-hari berikutnya dan minggu, apa yang perlu kita lakukan. Ia bukan sahaja menjejaskan syarikat penerbangan, tetapi juga hotel, peruncit, tempat pasaran dan pusat membeli-belah, “katanya.

Beliau berkata syarikat penerbangan global terpaksa menjalankan langkah pemotongan kos untuk mengekalkan aliran tunai. Ini termasuk Emirates, Cathay Pacific, Singapore Airlines (SIA) dan Malindo Air.

SIA dilaporkan memotong gaji pengurusan kanan sebanyak 10-15 peratus mulai 1 Mac dan menawarkan skim cuti tanpa gaji sukarela kepada pekerja.

Malindo Air akan mengenakan potongan gaji 50 peratus ke atas kakitangannya sebagai tambahan kepada dua minggu cuti tanpa gaji untuk menampung impak Covid-19.

“Pasukan kepemimpinan senior dan saya juga telah melakukan sumbang saran langkah-langkah untuk melakukan hal yang sama untuk MAG. Kami akan memutuskan tindakan segera dan jangka panjang dalam masa beberapa hari, “kata Izham.

MAG baru-baru ini memperkenalkan pemotongan kapasiti besar pada suku pertama (Q1) tahun ini dengan pengurangan kapasiti perjuangan sebanyak 7.1 peratus.

“Setakat ini, kami telah membatalkan lebih daripada 1,600 penerbangan dan jumlahnya semakin meningkat,” katanya.

Izham berkata Malaysia Airlines telah mengeluarkan 53 peratus keupayaannya di China, diikuti 23 peratus di Asia Utara – Korea dan Jepun.

“Kami bukan satu-satunya. Pada kadar dan momentum krisis ini, lebih banyak penerbangan akan dibatalkan kerana kurang permintaan dari pasaran.

“MAG tidak terkecuali dari semua ini (kerugian hasil). Impak ke pasaran sangat besar. Orang tidak bepergian. Perniagaan tidak beroperasi seperti dulu. Landskap industri telah berubah dengan ketara, “katanya.

Sementara itu, beliau berkata pendapatan MAG meningkat 7.0 peratus tahun lepas dengan pendapatan lebih baik selepas cukai (NIAT) daripada 2018. Ini adalah 18 peratus bersih menjelang bajet.

Izham berkata MAG sangat baik pada 2019 berikutan tahun pertama melaksanakan pelan perniagaan jangka panjangnya.

Ini dicapai meskipun harga minyak yang lebih tinggi sebanyak AS $ 3 setong, peningkatan 3.0 peratus dalam dolar Amerika Syarikat berbanding kesan ringgit dan MFRS16.

Perolehan Malaysia Airlines setiap kilometer (RASK) meningkat 3.0 peratus tahun ke tahun (YoY) manakala hasil peningkatan 5.0 peratus YoY dengan kilometer (ASK) yang sedia ada meningkat sebanyak 5.0 peratus YoY.

“Kami mencapai keputusan pecah rekod pada suku kedua hingga suku keempat tahun 2019, yang tertinggi dicatatkan dalam tempoh tiga tahun yang lalu.

“Pendapatan segmen kumpulan kami meningkat 23 peratus YoY dan pendapatan perkongsian kami meningkat 30 peratus YoY kerana kami bekerja keras untuk mencari pelanggan baharu atau mendapatkan semula keyakinan ramai yang kami kehilangan beberapa tahun kebelakangan ini.

“Kami memperkenalkan keluarga tambang mendatar domestik pada awal tahun 2019 dan ini memberikan kami pendapatan 16 peratus daripada pendapatan,” katanya.

Izham berkata MAG berjaya mencapai 65 peratus daripada inisiatif penjimatan kos termasuk menguruskan pendapatan, penggunaan tenaga kerja dan penyediaan.

“Apa yang perlu kita lakukan dengan lebih baik dalam menaikkan kos – walaupun kita sudah kompetitif berbanding syarikat penerbangan rakan sebaya kita. Masih banyak bilik yang diperbaiki dalam mengurangkan pembaziran kita, “katanya.

Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa meramalkan kerugian hasil sebanyak US $ 4 bilion kepada AS $ 5 bilion pada suku pertama tahun ini, manakala Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa meramalkan antara pendapatan AS $ 63 bilion dan kerugian AS $ 113 bilion pada tahun ini.

IATA berkata pasaran di Australia, China, Jepun, Malaysia, Singapura, Korea Selatan, Thailand dan Vietnam dijangka menyaksikan penurunan 23 peratus penumpang dengan anggaran pendapatan AS $ 49.7 bilion.

Tinggalkan komen anda