Laporan: Wabak H5N1 di Hunan, China


shadow

China telah melaporkan wabak selesema burung H5N1 yang mengandungi (kuman) patogen di sebuah ladang di bandar Shaoyang, wilayah selatan Hunan, kata Kementerian Pertanian dan Hal Ehwal Luar Negeri republik itu.

Menurut Reuters, kes itu berlaku di ladang dengan 7,850 ayam, 4,500 di antaranya telah mati akibat selesema burung.

Pihak berkuasa tempatan telah membunuh 17,828 ayam bagi mencegah merebaknya penyakit berikutan wabak tersebut.

Shaoyang terletak kira-kira 547km atau enam jam dari Wuhan, Hubei, pusat wabak koronavirus novel yang telah mencatatkan 259 kematian manusia dan menjangkiti sekitar 12,000 orang.

Jenis selsema unggas terbahagi kepada dua kumpulan berdasarkan tahap patogenik (menyebabkan penyakit oleh) virus, atau keupayaan virus untuk menghasilkan penyakit.

Kajian Geologi Amerika Syarikat mendefinisikan selsema burung sebagai “sangat patogenik” berdasarkan keupayaannya untuk membunuh ayam.

“Patogen rendah” atau…

Walau bagaimanapun, “sangat patogen” tidak merujuk kepada bagaimana tahap virus itu menjangkiti manusia, mamalia lain, atau spesies burung lain.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, penularan H5N1 kepada manusia – biasanya melalui sentuhan dengan burung mati atau persekitaran yang tercemar – boleh berlaku tetapi tetap menjadi kejadian yang jarang-jarang berlaku.

“Virus ini tidak menjangkiti manusia dengan mudah dan penyebaran dari orang ke orang nampaknya bukan lah suatu yang biasa terjadi.

“Tidak ada bukti bahawa penyakit ini dapat disebarkan kepada orang melalui makanan yang disiapkan dengan baik dan teliti,” jelas WHO.

Kadar kematian terhadap manusia adalah 60 peratus, kata WHO lagi.

Tinggalkan komen anda