Jangan lakukan tindakan provokatif, siar di media sosial, kata Mujahid


shadow

SEMUA pihak diingatkan supaya tidak melakukan tindakan yang bersifat provokatif dan mempamerkannya di media sosial.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Dr Mujahid Yusof berkata tindakan provokatif seperti menghina agama Islam serta kitab suci Al-Quran merupakan tindakan serius yang tidak boleh dikompromi sama sekali.

“Saya yakin pihak polis sentiasa bertindak tegas dan segera kepada mana-mana aduan yang dibuat melibatkan jenayah menghina Islam,” katanya dalam satu kenyataan di Kuala Lumpur, hari ini.

Kenyataan beliau itu merujuk kepada satu video yang menunjukkan seorang lelaki memijak al-Quran dan menghina Islam yang dibuat secara langsung di Facebook sehingga menimbulkan kemarahan ramai.

Rakaman video itu juga tular menyebabkan suspek yang juga dikatakan pemegang kad OKU dilaporkan dipukul orang beberapa individu.

Polis berjaya menahan lelaki itu pada pukul 1.40 petang tengah hari tadi di Johor Bahru dan beliau dijangka direman bermula esok.

Sementara itu, Mujahid turut menasihati semua pihak agar tidak terburu-buru mengambil tindakan sendiri.

“Negara ini mempunyai undang-undang yang boleh diguna kepada individu yang menghina agama Islam seperti Seksyen 298A dan Seksyen 505(C) Kanun Keseksaan atau Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998,” katanya.

Tinggalkan komen anda