Walau kabur, ada petanda baik dalam ramalan ekonomi Malaysia 2020


shadow

MALAYSIA dapat melihat pertumbuhan ekonomi sederhana pada tahun 2020 dengan pengembangan keluaran dalam negara kasar (KDNK) yang mencapai 4.8%, kata ahli ekonomi.

Ini adalah selaras dengan ramalan kerajaan sebanyak 4.8% untuk tahun 2020.

Felo Kanan di Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia (MIER) Dr Shankaran Nambiar meramal pertumbuhan KDNK antara 4.5% hingga 4.8%.

“Prospek pertumbuhan 2020 mampu, (jadi) paling baik, sederhana dan, paling teruk, atau lemah,” katanya kepada The Malaysian Insight.

Beliau berkata wujud sebab untuk pertumbuhan menjadi lebih baik daripada tahun ini kerana iklim global terus menimbulkan risiko. Tinjauan Bank Dunia untuk pertumbuhan KDNK Malaysia pada tahun 2019 adalah 4.6%.

“Pertumbuhan boleh kekal di mana kita berada pada tahun 2019, walaupun terdapat beberapa faktor risiko yang boleh menarik pertumbuhan, walaupun pada tahap terhad,” kata Nambiar.

“Nampaknya perang perdagangan AS-China telah menyaksikan berakhirnya fasa pertama dan memasuki fasa kedua pada tahun 2020.

“Walaupun tarif mungkin bukan instrumen pilihan tahun depan, kita dapat melihat kawalan, penggantian dan sekatan yang dikenakan ke atas China. Ini boleh menyebabkan pertumbuhan lemah bagi China, yang akan menjejaskan pertumbuhan global, serta pertumbuhan eksport Malaysia,” jelasnya.

Malaysia boleh mendapat pindahan pelaburan, bagaimanapun, jika ketegangan perdagangan semakin buruk di antara kuasa besar ekonomi.

Satu lagi petanda positif bagi Malaysia ialah permintaan untuk cip semikonduktor boleh meningkat secara sederhana sebanyak 5% hingga 6% berdasarkan peningkatan dalam produk elektronik pengguna tahun depan, selepas penurunan pada 2019, tambah Nambiar.

“Projek infrastruktur juga boleh memberi sedikit dorongan untuk pertumbuhan. Sekalipun ada permintaan luar tidak kelihatan, mungkin terdapat sedikit peningkatan dari permintaan domestik, “katanya.

Profesor Ekonomi Perniagaan Sunway University, Dr Yeah Kim Leng lebih optimistik terhadap prospek pertumbuhan.

Dengan dua risiko utama, iaitu perang perdagangan Amerika Syarikat dan Brexit, pertumbuhan dan perdagangan global dijangka pulih pada tahun 2020, selepas perlahan pada tahun 2019.

“Punca positif peristiwa baru-baru ini telah memberi sokongan kepada ramalan rasmi pertumbuhan 4.8% untuk tahun 2020.

“Walaupun tarif AS-China kurang daripada yang dijangka, peningkatan tarif yang diselamatkan oleh perjanjian Tahap 1 akan mengekalkan pertumbuhan, bukan sahaja bagi dua ekonomi terbesar di dunia, tetapi meningkatkan perdagangan global dan pertumbuhan di negara yang bergantung pada perdagangan termasuk Malaysia,” katanya.

Dengan pendedahan perdagangan yang besar kepada kedua-dua ekonomi, Malaysia akan menjadi benefisiari utama dalam peningkatan kitaran permintaan global dan dalam jangka panjang.

Amerika Syarikat dan China dijangka menandatangani perjanjian Fasa 1 selepas beberapa kali rundingan demi tidak menimbulkan ketegangan.

Tinggalkan komen anda