Shafie dakwa Pairin bohong mengenai Pas Residen Sementara Sabah


shadow

TINDAKAN Pairin Kitingan menyatakan cadangan pelaksanaan Pas Residen Sementara Sabah (PRSS) bukan daripada Jawatankuasa Teknikal Pengurusan Warga Asing di Sabah yang dipengerusikannya sebelum ini, membuktikan beliau melakukan pembohongan.

Ketua Menteri Sabah Mohd Shafie Apdal menegaskan terdapat minit mesyuarat jawatankuasa berhubung perkara tersebut pada Mac 2016 yang dipengerusikan Pairin ketika itu sebagai timbalan ketua menteri Sabah dan turut dihadiri antaranya Setiausaha Kerajaan Negeri Sukarti Sukiman, Pesuruhjaya Polis Sabah Abdul Rashid Harun dan Peguam Negeri Mariati Robert.

“Saya tidak reka dan cipta. Kalau saya bohong ini faktanya. Minit mesyuarat ini mereka yang buat,” katanya sambil menunjukkan dokumen minit mesyuarat itu kepada pemberita selepas majlis pelancaran Unifi Telekom Malaysia di Pekan Bongawan dekat Kimanis, hari ini.

Shafie diminta mengulas ucapan Pairin pada satu majlis anjuran Parti Bersatu Sabah (PBS) di Kimanis malam tadi, yang menyatakan cadangan pelaksanaan PRSS tidak dibincangkan oleh jawatankuasa berkenaan yang dipengerusikan beliau.

Shafie yang juga presiden Warisan turut mengulangi keputusan kerajaan untuk melaksanakan Pas Sementara Sabah (PSS) dengan beberapa penambahbaikan daripada cadangan kerajaan terdahulu.

“Ini usaha yang dicadangkan oleh pemerintahan dahulu bukan semua (cadangan) kita tolak. Mana yang baik kita tambah baik. Itu pendekatan mengatasi masalah (pendatang tanpa izin – PTI) tetapi jangan putar belitkan kata tiada minit mesyuarat,” katanya.

Beliau berkata kerajaan negeri memperkenalkan PSS berkonsepkan sementara berbanding cadangan kerajaan sebelum ini mahu menggunakan PRSS seolah-olah memberikan residen tetap kepada pemegang IMM13, Sijil Banci dan Kad Burung-Burung berjumlah 136,055 yang berdaftar. 

Katanya, pengeluaran PSS juga dapat menangani kegiatan pemalsuan dokumen kerana menggunakan sistem biometrik menggunakan imbasan mata.

Justeru, beliau berkata dengan ciri-ciri keselamatan tersebut dapat mengatasi kegiatan pemalsuan tiga dokumen itu oleh sindiket.

Pada September tahun lepas, Jawatankuasa Induk Pengurusan Warga Asing di Sabah bersetuju mengeluarkan PSS bermula 1 Jun tahun ini.

Menteri Dalam Negeri Muhyiddin Yassin ketika mengumumkan keputusan itu berkata pengeluaran PSS adalah bagi menggantikan tiga dokumen dikeluarkan kepada warga asing tinggal lama di Sabah iaitu IMM13, Sijil Banci dan Kad Burung-Burung. 

Tinggalkan komen anda