PH akan gagal selagi pemimpin tidak berhenti bergaduh sesama sendiri – PM


shadow

LANGKAWI: Pentadbiran Pakatan Harapan (PH) akan gagal sekiranya pergaduhan dalam kalangan sesama pemimpin tidak dihentikan, sekali gus mengikis kepercayaan rakyat, tegas Tun Dr Mahathir Mohamad.

Perdana Menteri turut tidak menolak PH ‘boleh menjadi’ kerajaan sepenggal, sekiranya perubahan tidak dilakukan, lapor portal Bloomberg pada Isnin.

Dalam masa sama, Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) itu menambah, beliau tidak ‘begitu yakin’ dengan generasi yang akan mengambil alih tampuk pemerintahan negara.

“Mereka melihat dengan menjadi parti pemerintah, disebabkan kamu mempunyai kuasa, kamu boleh memperoleh apa sahaja.”Kami katakan kepada mereka, sekiranya kamu parti yang memerintah, (dan) sistem masa kini adil kepada semua orang (sudah tentu) mereka (rakyat) juga boleh mengugut kamu dan kesudahannya kamu akan kehilangan sokongan,” kata Dr Mahathir seperti dilaporkan portal itu.

Dalam laporan itu, Dr Mahathir turut menarik perhatian mengenai kekalahan PH dalam beberapa siri Pilihan Raya Kecil (PRK) yang masih tidak diambil perhatian oleh pemimpin kerajaan hari ini.

“Kita kalah dalam banyak PRK, tetapi mereka masih tidak faham. Sebaliknya, masih bergaduh sesama sendiri, mereka memecahbelahkan rakyat dan kesemua mereka lemah,” kata Dr Mahathir memberi teguran.

Dr Mahathir yang kembali menerajui negara sebagai Perdana Menteri kali kedua selepas gabungan PH di bawah pimpinannya memenangi Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 pada Mei 2018.

Susulan kejayaan PRU14, pentadbiran Dr Mahathir berhadapan dengan tugas berat kembali memulihkan negara yang terpalit dengan pelbagai isu termasuk skandal kewangan terbesar 1 Malaysia Development Berhad (1MDB).

Pentadbiran kerajaan PH juga terpaksa menilai dan menstruktur semula pelbagai kontrak kerajaan dalam usaha mengurangkan kos.

  • astro Awani

Tinggalkan komen anda