Perkembangan ekonomi lebih perlahan pada 2020, kata badan pemikir


shadow

EKONOMI negara pada 2020 akan lebih mencabar berbanding tahun lepas memandangkan pertumbuhan dijangka perlahan sebanyak 4.5% berbanding 4.6% pada 2019, kata satu badan pemikir.

Keadaan ekonomi tempatan akan dapat dibantu jika ada keredaan dalam perang perdagangan Amerika Syarikat (AS)-China dan konflik Iran dan AS di Timur Tengah, kata Pusat Penyelidikan Sosio-Ekonomi (SERC).

Beberapa cabaran terbesar bagi pertumbuhan tahun ini ialah kesihatan ekonomi dunia dan kelembapan berterusan dalam pelaburan domestik swasta di Malaysia, kata badan itu.

Oleh kerana kadar pelaburan swasta domestik yang lembap, sebahagian besar ekonomi sedang dijana oleh penggunaan swasta kata Pengarah Eksekutif SERC Lee Heng Guie.

“Penting bagi kerajaan mengekalkan penggunaan swasta kerana ia satu-satunya yang menampung ekonomi kerana pelaburan swasta yang lemah,” kata Lee kepada pemberita pada taklimat hari ini mengenai prospek ekonomi 2020.

“Permintaan dalam negeri, terutamanya penggunaan swasta akan mengawal walaupun pada kadar lebih perlahan.

“Kenaikan 4.3% bagi perbelanjaan pembangunan kepada RM56 bilion dalam Belanjawan 2020 sepatutnya membantu memberi sebahagian sokongan kepada ekonomi domestik.”

Tinggalkan komen anda