Oscar: Terbitan anak Malaysia berjaya ke senarai akhir kategori dokumentari pendek


shadow

SENARAI akhir pencalonan Anugerah Academy atau Oscar baru saja diumumkan, setelah sekian lama dinanti para penggiat seni perfileman seluruh dunia.

Namun, ia adalah satu penantian yang berbaloi apabila filem dokumentari pendek St. Louis Superman berjaya tersenarai dalam kedudukan lima terbaik dalam kategori ‘Documentary Short Subject’.

Lebih membanggakan, St. Louis Superman turut melibatkan dua penerbit bersama yang berasal dari Malaysia iaitu Chayenne Tan dari Sarawak dan anak kelahiran Pulau Pinang, Teng Poh Si, selain Smriti Mundhra dan Sami Khan.

Keputusan percalonan tersebut telah diumumkan pada Isnin melalui laman rasmi YouTube ‘Oscar Nominations 2020’.Melalui satu temu bual bersama AWANI Sarawak sebelum ini, Cheyenne Tan, 26, yang berasal dari Kuching, berkata dia tidak menyangka tersenarai dalam anugerah berprestij itu.


Berdasarkan kisah benar, filem St. Louis Superman menceritakan hidup Bruce Frans Jr. yang berdepan pelbagai cabaran dan trauma mental dalam misinya melakukan perubahan ke atas komunitinya sebagai wakil Missouri.

Sementara itu, Malaysia menerusi syarikat Les’ Copaque Production juga mencipta sejarah tersendiri apabila filem Upin & Ipin: Keris Siamang Tunggal berjaya terpilih ke senarai pendek 32 filem, yang berentap dalam kategori ‘Filem Animasi’.

Meskipun tidak dapat mara ke senarai akhir, penyertaan filem animasi ikonik negara itu dalam saringan penjurian acara berprestij berkenaan, sudah cukup membanggakan.

Malam gala Anugerah Oscar akan diadakan di Dolby Theatre Hollywood, Los Angeles, California pada 9 Februari akan datang.

  • astro Awani

Tinggalkan komen anda