Majikan dapat pelepasan cukai bantu bayar PTPTN pekerja


shadow

Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) menerima bayaran sejumlah RM383,285.91 daripada 15 majikan yang mengambil peluang membantu pekerja masing-masing dalam melunaskan tunggakan pinjaman pada tahun lepas.

Pengerusi PTPTN Wan Saiful Wan Jan berkata jumlah itu memanfaatkan 30 peminjam, malah majikan berkenaan diberikan pelepasan cukai oleh kerajaan.

“Ini adalah satu insentif yang perlu diambil faedahnya oleh majikan pada tahun ini kerana pelepasan cukai bukanlah satu perkara yang mudah untuk diperoleh. Bahkan, berita baik untuk majikan kerana insentif ini masih terus diberikan sehingga tahun 2021,” katanya kepada Bernama selepas menjadi tetamu dalam program Ruang Bicara terbitan Bernama TV, malam tadi.

Insentif pelepasan cukai untuk majikan yang membayar pinjaman PTPTN pekerja diperkenalkan kerajaan menerusi pembentangan Belanjawan 2019.

Justeru, Wan Saiful menyarankan setiap majikan merebut peluang itu bagi membantu kakitangan mereka dalam menyelesaikan pinjaman pendidikan dan pada masa sama mendapat pelepasan taksiran cukai bagi jumlah yang telah dijelaskan.

“Kita dapati ada anak muda memang betul-betul tidak mampu membayar (pinjaman PTPTN) dan kita mahu menggalakkan supaya bebanan ini (dari segi penyelesaiannya) dikongsikan juga oleh majikan yang mungkin mencatat keuntungan dalam perniagaan mereka.

“Jadi langkah baiknya jika sedikit keuntungan itu dapat digunakan untuk membantu mengurangkan bebanan sara hidup anak-anak muda ini,” katanya.

– Bernama

Tinggalkan komen anda